2023. október 16., 13:30

Késelés áldozata lett az elismert filmrendező és felesége

Irán filmtörténelmének egyik legkiemelkedőbb alakját, Dariush Mehrjuit holtan találták otthonában, feleségével együtt. Irán kulturális minisztere országuk egyik legfontosabb úttörőjének nevezte az elhunyt rendezőt.

irán
Fotó: Wikipedia

Mehrjuit és feleségét saját otthonukban, Teherán közelében szúrták le szombat este. A tartományi főbíró elárulta, Mehrjui és felesége, Vahideh Mohammadifar több halálos nyakszúrást is szenvedett a támadás során.

Alborz tartomány legfelsőbb bíróságának elnöke, Hossein Fazeli-Harikandi elmondása szerint Mehrjui helyi idő szerint este kilenc körül üzenetet küldött lányának, Monának, amiben meghívta őt vacsorára. A lányuk nagyjából másfél órával később érkezett meg otthonukba, ahol szülei holttestei várták őt.

A rendőrség erőszakos behatolásnak nem találta nyomát, viszont találtak gyilkosra utaló bizonyítékokat. Napokkal az incidens előtt a filmrendező felesége egy magazinnak elárulta, fenyegető üzeneteket kapott, és a házukba is betörtek. A rendőrség szerint a betöréssel kapcsolatban nem tettek feljelentést.

Mehrjui az iráni új hullám meghatározó alakja volt. Az 1969-ben kiadott Gaav (A tehén) című alkotása a mozgalom egyik első filmje volt, és sok éven át a legelismertebb iráni filmnek számított. Mehrjui 1979-ig több sikeres filmet is készített hazájában, majd az iszlám forradalom miatt elhagyta országát. A nyolcvanas évek végén költözött vissza Iránba.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.