2024. április 2., 16:02

Kerékpárral a munkába - az idei évben is

A közlekedésügyi minisztérium az idei évben is meghirdette a Kerékpárral a munkába kampányt, az önkormányzatok április elsejével adhatják be a kérvényeiket. 

kerékpár, bicikli, kerékpárút, Gömöri Kerékpáros Desztináció, Cyklodestinácia Gemer
illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

A kampánynak immáron 11 éves hagyománya van, emelett pedig nagy népszerűségnek is örvend. Az akció elsődleges célja, hogy népszerűsítse a kerékpáros közlekedést a társadalom körében, az embereket arra ösztönözze, hogy autó helyett kerékpárral, gyalog vagy tömegközlekedéssel jussanak el a munkahelyükre.

Az egész projekt lényegében abban összpontosul, hogy a társadalom álljon át az alternatív közlekedésre, melynek egyik legfontosabb eszköze a kerékpár.

A támogatással azt szeretnék elérni, hogy a munkáltatók megfelelő körülményeket alakítsanak ki a kerékpárral közlekedő alkalmazottaik számára, például bizonyos juttatásokkal motiválhatják őket, illetve a kerékpárok tárolására kialakított helyiségek felújítását is enne keretén belül valósítanák meg.

Emellett a kampányba bekapcsolódott önkormányzatoknak lehetőségük nyílna a kerékpáros infrastruktúrájok fejlesztésére és biztonságossá tételére.

A kampányban résztvevők elektronikus úton tudnak beszámolni a munkába és munkából megtett útvonalaikról. A megszerzett adatok később segíthetnek az önkormányzatoknak meghatározni azon kerékpárútvonalakat, melyek felújításra szorulnak.

Az önkormányzatoknak május 29. van határidejük regisztrálni, az egyes cégek csupán ezt követően regisztrálhatnak. Ennek folyamata a következő. Miután az egyes önkormányzatok regisztráltak, az érintett területen található munkáltatók is benyújthatják jelentkezésüket. Ennek határideje június 7. A kampányban való résztvételhez az alábbi linken keresztül kell regisztrálni. 

Valószínűleg ezzel a projekttel is az utakon közlekedő rengeteg autó számát szeretnék csökkenteni, ami pozitív hatással lenne a károsanyag-kibocsátásra. Sajnos a globális felmelegedés már olyan szintet ért el, hogy ilyen projektekkel sem sikerül megfékezni, vagy legalább mérsékelni. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.