HIRDETÉS

Kémek hada próbálta elhallgattatni Weinstein áldozatait

hirek.sk 2017. november 08., 09:29
LOS ANGELES. Újabb részletekre derült fény a Harvey Weinstein-botránnyal kapcsolatban: a rendező egykori titkosszolgálati szakembereket fogadott fel, akik megpróbálták elhallgattatni azokat a színésznőket és újságírókat, akik 2016 őszén nyilvánosságra hozták a világhírű filmrendező szexuális támadásait.

Mikor 2016 őszén napvilágra kerültek a Harvey Weinstein elleni szexuális erőszakról szóló vádak, a rendező befolyásos csapatával együtt azonnal ellentámadásba lendült. Volt kémek és ügyvédek hada kutakodott a felszólaló színésznők és újságírók múltjában, és mindent megtettek, hogy megakadályozzák a jövőbeli publikációkat. Az egykori Miramax filmstúdió producere azt a Black Cube nevű biztonsági céget állította rá a „kényes személyekre”, amit korábbi Moszad-ügynökök működtettek – derítette ki a New Yorkerben megjelent cikk szerzője, Ronan Farrow.

A lap tudósítása szerint a biztonsági cég mellett a világ egyik legnagyobb hírszerzői cégét, a Krollt is előszeretettel alkalmazta a botrányok eltussolása végett. A két cég fő feladata az volt, hogy mindent kiderítsenek a Weinstein ellen felszólaló színésznőkről és a közreműködésükkel írt cikkek íróiról, majd ezekkel a kényes információkkal sarokba szorítsák őket.

A kémek megpróbáltak barátságot színlelni a célpontokkal

A lap oknyomozó riportcikke arról is beszámol, hogy a Black Cube – ami az izraeli hírszerzés veteránjainak elitjeként tünteti fel magát – szüntelenül vájkált Rose McGowan színésznő múltjában, aki elsőként vádolta meg nyilvánosan (a Twitteren) nemi erőszakkal a világhírű rendezőt. A Black Cube egyik női alkalmazottja Diana Filip néven egy londoni vagyonkezelő cég igazgatójának adta ki magát, és többször is felkereste a színésznőt. A biztonsági cég alkalmazottja nem fedte fel a színésznő előtt valódi szándékait, és megpróbált közel kerülni hozzá, hogy barátságot színlelve kényes információkat húzzon ki belőle. Találkozásaikról felvételeket is készített.

Ban Wallace, egy New York-i székhelyű riporter is Weinstein erőszakos támadásai ügyében nyomozott, mikor bejelentkezett nála egy német kiejtéssel beszélő nő. Kétszer is találkoztak ősszel, és a magát Annának nevező nő azt állította, hogy ő is a rendező áldozata, és egy brit telefonszámot adott meg elérhetőségként. Mint kiderült, Anne és Diana Filip az izraeli védelmi haderő egyik volt tisztje volt, aki a Black Cube alkalmazásában próbált a kiszemelt „ellenségek” bizalmába férkőzni.

A Weinstein által felbérelt biztonsági ügynökségek többtucatnyi emberekről gyűjtött információkat, beleértve a kiszemelt személyes szexuális tevékenységeit, melyet a „volt szeretők” jelige alatt kezeltek. Más esetekben az információgyűjtés Weinstein ügyvédjeire hárult. Közéjük tartozott David Boies is, egy közismert ügyvéd, aki 2000-ben Al Gore-t is képviselte az amerikai elnökválasztás eredményének megkérdőjelezése ügyében. Emellett az azonos neműek házasságának elfogadásáért is érvelt a legfelsőbb bíróság előtt.

Mindent megpróbáltak, hogy ne jelenjen meg a New York Times-cikk

2016 októberében Boies ügyvédi irodája, a Boies Schiller Flexner egy 600 ezer dolláros csekket küldött a Black Cube-nak, majd a két szervezet megkezdte közös ügyleteit. Idén,  július 11-én Boies olyan kifizetést hagyott jóvá, aminek végső célja az volt, hogy segítsék a „Kliens” erőfeszítéseit egy vezető New York-i újság cikke megjelenésének megakadályozásában. Az ügynököknek egy olyan készülőfélben levő könyvet is meg kellett szerezniük, ami káros tartalmakat tartalmaz a „Kliensről”.

A szóban forgó cikk október 5-én jelent meg a New York Timesban, és arról szólt, hogyan próbálta Harvey Weinstein több évtizeden keresztül lefizetni és elhallgattatni áldozatait. A könyv pedig nem más, mint Rose McGowan készülő emlékirata, a Bátor, amit várhatóan januárban kezdenek árusítani a boltokban.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS