2023. március 14., 09:40

Kebel-televíziózás

Manapság egy éneklős show-műsor a televízióban, ami tulajdonképpen egy dalverseny, nem csak a teljesítményről szól, legalább ennyire fontos, hogy olyan is történjen benne, amiről beszélni lehet, ami esetleg megbotránkoztató, de legalábbis figyelemfelkeltő.

tóth andi
Fotó: unsplash.com

Annak idején, a Megasztár és az X-faktor őskorában, Caramelék és Tóth Veráék idején, amikor még Presser Gáborék és Fenyő Miklósék vagy Friderikuszék is zsűriztek (nem beszélve a még régebbi táncdalfesztiválokról), még kevésbé volt szükség olyan látványos és önmutogatós effektusok bevetésére, amelyekkel a hétvégeken főműsoridőben jobban a fotelhoz és a csatornához lehet láncolni a nézőket, ugyanakkor felkeltik a reklámcégek figyelmét is.

Akkoriban még az énekhangon, a dalon és az előadáson volt a hangsúly, ezt értékelte a szakma elismert személyiségeiből álló zsűri. Ma már a látványelemek legalább olyan lényegesek...

Ebben a mai kiélezett kereskedelmi csatornaversenyben a nézettség felturbózása, valamint a minél több megszerezhető reklám érdekében szükségét látják a showmesterek különböző cseles és váratlan megoldásokat is bevetni a műsorban. Az egyik ilyen hatásos eszköz mostanában a mellvillantás, ami lehet előre nem tervezett, csak olyan véletlenül kicsúszott jellegű, de lehet akár szándékosan is balesetveszélyes. Viszont az előre nem tervezettben is ott rejlik valahol célzatosság, mivel a ruhaköltemény úgy van megvarrva, hogy abból bármely pillanatban előbukjon a takargatni való, és önálló életre keljen.

Az ismert emberek teste és öltözködése továbbra is az egyik kedvenc témánk, és ha nőről van szó, akkor az öltözködése alapján előszeretettel skatulyázzuk be őt, és néha tényleg elég egy-egy merészebb ruhadarab ahhoz, hogy valaki évekre a rosszlány kategóriába kerüljön sok ember fejében.

Egy ismert híresség számára az igazi veszélyt viszont nem az jelenti, hogy korán kiesik a versenyből, számára az a fontos, hogy ne kerüljön szürkeségbe, és váltson ki valamilyen reakciót a nézőkben. A merész öltözködéssel és a villantással elérhetik, hogy foglalkozzanak vele és nagyobb figyelem irányuljon rá. Egy hétvégi műsoros villantás után egész héten beszélnek róla a munkahelyeken, a piacon, a boltokban, írnak róla a bulvárban. Megéri nekik ezek szerint bevállalni az ilyesmit! Nemcsak a fellépőknek, hanem még a zsűritagoknak is, hiszen ők is a népszerűségükből élnek. Eszenyi Enikő megasztár-zsűris korában nem kimondottan a lenge öltözékével hívta fel magára figyelmet.

A Sztárban Sztár jelenlegi évfolyamában például Kiss Márk felel az egyik zsűritag, Tóth Andi merész ruháiért. Az énekesnő ruhái összhangban vannak önmutagató, polgárpukkasztó és megosztó előéletével. A stylist számára pedig az a legfontosabb, ha sokat beszélnek a műsorban viselt ruháról, még akkor is, ha nem feltétlen tetszik mindenkinek.

Egy ilyen shownak az a lényege, hogy szórakoztasson, és mivel ez egy vizuális műfaj, a látványról, a ruhákról és a csillogásról szól minden. Az se baj, ha egy picit ízlésformáló, és a közönség lát benne szokatlan dolgokat. Az elmúlt héten például Andin volt egy olyan ruha, ami szokatlan helyen volt nyitva, és emiatt volt szerintem sokkolóbb a nézők számára, mint egyébként” – utalt a stylist Tóth Andi férfifantáziát beindító öltözékére a Sztárban Sztár című műsorban. Még hogy ízlésformáló…Talán inkább csak egy kényelmetlen viselet, ami láthatóan feszélyezte munkája közben az énekesnőt.

A másik dolog, hogy ezeket a vasárnap esti zenés vagy táncos showműsorokat az egész családnak szánják közös, családi tévénézés gyanánt. Sok családban viszont az itt-ott kivillanó mellbimbók miatt a kisgyerekek megfosztódnak a közös vasárnap esti tévés program lehetőségétől, és szüleik idejekorán bekergetik őket a szobájukba. Ők csak a tiltás miatt háborodnak fel, nem látják, mi van, vagy mi nincs mögötte…

Vélhetik ugyan többen úgy, hogy mit akarunk, 2023-at írunk, talán nem dől össze a világ, ha egy gyerek lát egy mellbimbót a tévében, de azért talán jobb, ha mégsem lát ilyesmit. Ne legyen számára az a műsor üzenete, hogy csak az a nő lehet igazán csinos, aki a lehető legtöbbet mutatja meg magából, aki ránézésre a legledérebb. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.