2023. szeptember 18., 14:49

Káros lehet a helytelenül tárolt gyógyszer

Sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon biztonságos-e lejárt, vagy helytelenül tárolt gyógyszerek fogyasztása. 

gyógyszer
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

A nem megfelelő körülmények között raktározott orvosságok akár negatív hatással is lehetnek az egészségre. Némelyeket a hűtőszekrényben érdemes tárolni, az esetek többségében sötét, száraz helyen, maximum 25 Celsius-fokig javasolt a tárolásuk, figyelmeztetett erre az Országos Gyógyszerelemzési Intézet (ŠÚKL).

Gyakori hiba, hogy a páciensek az orvosságokat a fürdőszobában tartják, ahol magas a páratartalom, valamint olyan helyen hagyják, ahol napsütés éri. A gyógyszer így elveszti a minőségét és hatástalan lesz, valamint nem kívánatos reakciókat is kiválhat“

– jegyezte meg az intézet.

A ŠÚKL szerint az embereknek nem lenne szabad megtartaniuk a már lejárt gyógyszereket. A szavatossági dátum lejártát követően, vagy ha bármilyen okból befejeznék a használatukat, az orvosságokat a gyógyszertárba vigyék vissza, így megfelelően lesznek megsemmisítve. A gyógyszereket semmilyen körülmények közt ne dobjuk a kommunális hulladékok közé, vagy a csatornahálózatba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.