2023. február 28., 11:55

Kanada betiltotta a TikTok használatát a kormányzati eszközökön

A kanadai kormány hétfőn megtiltotta a TikTok kínai alapítású videómegosztó alkalmazás használatát a hivatalos, kormányzati eszközökön adatvédelmi aggályokra hivatkozva.

Tiktok
Fotó: unsplash.com

A kanadai kormány döntésének értelmében az állami alkalmazottak a továbbiakban nem használhatják a kínai tulajdonú videómegosztó alkalmazást egyetlen olyan eszközökön sem - beleértve a mobiltelefonokat is -, amelyeken hivatalos alkalmazások futnak.

A kormányzati kiadásokat felügyelő miniszter közleményben tudatta, hogy a TikTok adatgyűjtési módszere jelentős hozzáférést biztosít a telefonokon található tartalmakhoz.

A TikTok szóvivője csalódottságát fejezte ki a döntést illetően, és visszautasította a vádakat. A cég szerint

az alkalmazás betiltása során nem közöltek konkrét biztonsági aggályokat és a döntés előtt nem léptek kapcsolatba velük.

A kanadai adatvédelmi hatóságok közös vizsgálatot folytatnak a kínai alkalmazás adatgyűjtési eljárásával kapcsolatban, mivel aggályok merültek fel a felhasználók személyes adatainak kezelésével kapcsolatban.

Az intézkedése miatt további feszültség keletkezhet Kanada és Kína viszonyában. Ottawa és Peking viszonya igen feszült volt az elmúlt időszakban, tavaly novemberben a kanadai rendőrség nyomozást indított, mert a feltételezések szerint Kína megpróbálta befolyásolni a kanadai választásokat. Peking tagadta a vádakat, és arra szólította fel Kanadát, hogy hagyjon fel Kína rágalmazásával és besározásával.

Nem Kanada az első ország, amely korlátozza a TikTok használatát.

Tavaly decemberben az amerikai Kongresszus felsőháza már a TikTok részleges betiltásáról fogadott el törvényt, és nemrég az alkalmazás törlését sürgette a Google és Apple áruházából egy demokrata párti amerikai szenátor nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva. Hétfőn a washingtoni Fehér Ház 30 napot adott az app eltávolítására a kormányzati eszközökről.

Az Európai Bizottság múlt csütörtökön az intézmény informatikai biztonságának javítása érdekében tiltotta meg munkatársai számára a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatát a vállalati eszközökön és a mobileszköz-szolgáltatásába bevont személyes eszközökön egyaránt.

Az intézkedés célja a szervezet szerint az Európai Bizottság birtokában lévő adatok és információk védelme volt, valamint az, hogy megóvják az intézményt a kiberbiztonsági fenyegetésektől és az olyan tevékenységektől, amelyek a testület elleni kibertámadásokhoz vezethetnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.