Kalkutta: az utca, ahol az istenek készülnek – KÉPEKKEL

2019. október 30., 07:55
Bokor Klára

Szeptember végén Nyugat-Bengál fővárosa Kolkata, magyarul Kalkutta még a megszokottól is nyüzsgőbb volt. Az utcákban káosz, épültek az emelvények, a rögtönzött szentélyek a kilencnapos Durga Púdzsa ünnepére, amely az idén október 11-én kezdődött.

kalkutta-1-bokor-copy-.jpg
kalkutta-1-bokor-copy-.jpg
kalkutta-2-bokor-copy-.jpg
kalkutta-3-bokor-copy-.jpg
kalkutta-4-bokor-copy-.jpg
kalkutta-5-bokor-copy-.jpg
kalkutta-6-bokor-copy-.jpg
kalkutta-7-bokor-copy-.jpg
kalkutta-8-bokor-copy-.jpg
kalkutta-9-bokor-copy-.jpg
kalkutta-10-bokor-copy-.jpg
kalkutta-11-bokor-copy-.jpg
kalkutta-12-bokor-copy-.jpg
kalkutta-14-bokor-copy-.jpg
kalkutta-15-bokor-copy-.jpg
kalkutta-16-bokor-copy-.jpg

Ez az egyik legnépszerűbb fesztivál Indiában, Durga istennő győzelmét testesíti meg a bölényfejű démon, Mahisaszura felett. Mindenki az ünnep lázában égett, és a művészetek utcájában is minden a Durga Púdzsáról szólt. Készültek a különféle istenségek szobrai, képei, installációi, Ganésák és Hanumanok tucatjai, de a legtöbb alkotás mégis a legyőzhetetlen Durgá istennőt testesítette meg, aki a hindu anyaistennőnek, Mahádévinek egy népszerű, vad formája. A gyönyörű nőt több mint 18 fegyverrel, 10 karral ábrázolják hátasállatán a vad oroszlánon vagy a tigris társaságában.

Az ünnep hinduk millióit hozza lázba, hiszen Durgadévi az anyagi energia irányítója, tőle hívei anyagi körülményeik jobbrafordulását is várják. A hívők a Durgá Pudzsa kilenc napja alatt imádságokkal és lelkigyakorlatokkal fordulnak az istennő felé, hogy a közeljövő sikert és áldást hozzon számukra.

Kukkantsunk be a művészek műhelyeibe a fotókon keresztül!