2023. június 8., 17:12

Június 8. Az óceánok világnapja

31 évvel ezelőtt, 1992-ben az ENSZ Rio de Janeiróban tartott konferenciáján jelölték ki június 8-át az óceánok és tengerek napjának. 

Egyre szennyezettebb
Fotó: MTI/Wikipédia/ma7

Az esemény célja, hogy felhívja az emberiség figyelmét ökoszisztémánk sebezhetőségére, az óceánok jelentőségére és a vízi élőlények sokszínűségére.

Az óceánok jelentősége felbecsülhetetlen a Földi élet számára, minden második lélegzetvételünket az óceán élővilága biztosítja. Mégis évről évre az óceánok szennyezése egyre nagyobb problémát jelent. 2016-os becslések alapján 2050-re több műanyag lesz a Föld óceánjaiban, mint hal. 

Bolygónk felszínének több mint 70 százalékát víz borítja, amelynek jelentős részét a három óriási óceán teszi ki. Az Indiai-óceán a legmelegebb és legkisebb óceánunk. Őt követi sorban az Atlanti-óceán, ami Földünk felszínének 20 százalékát borítja. 

A legnagyobb óceán díjjal a Csendes-óceán büszkélkedhet. A bolygónk felszínének több mint harmadát fedi le, azaz nagyobb területet foglal el, mint a szárazföldek összessége. A Csendes-óceán számos más rekord birtokosa is, többek között a legmélyebb óceán, és Földünk legmélyebb pontja is medrében található. A Marianna árok, ahol az óceán mélysége 11.034 méter.

A Nemzetközi Hidrográfiai Szervezet a Jeges-tengert is óceánként tartja számon, így ez a negyedik és egyben legkisebb óceánunk. Bár óceánográfusok is gyakran a tenger kifejezést használják vele kapcsolatban és az Atlanti-óceán részének tekintik.

A szervezet 2021-ben, az Óceánok Világnapján jelentette be hivatalosan, hogy az Antarktiszt átölelő víztömeg az ötödik óceán. A Déli-óceán tehát az a vízterület, ami az Antarktisz körül található a 60-ik szélességi fokig.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.