Jövőre 90 éves a Gombaszögi Nyári Tábor

hirek.sk 2017. december 29., 15:30
KOMÁROM. A 2018-ban 90 éves rendezvény helyszínéül szolgáló kempingben tervezett fejlesztésekről,a jövő évi újdonságokról és kedvezményekről, illetve a 2017-es évad látogatói statisztikáiról számoltak be pénteki sajtótájékoztatójukon a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői. A sajtótájékoztató után hagyományosan meleg ételt és italt osztottak a komáromi Szent Rozália-templomnál összegyűlt rászorulóknak.


Rekordot döntött a rendezvény idei látogatottsága

Stubendek Attila infrastruktúráért felelős szervező elmondta,  a résztvevők számát (több mint 4 ezer egyéni regisztrálás), a programok mennyiségét és minőségét, valamint az elégedettségi mutatókat illetően is az idei volt a legsikeresebb nyári táboruk. Rekordot döntött a tábor idei látogatottsága. A táborozók közel 54 százaléka rendes hetijeggyel, további 30 százaléka pedig napijeggyel nyert bebocsátást a nagyszabású rendezvényre. Naponta átlagosan 2 ezren, szombaton pedig 2 500-an élvezték a különféle műsorokat. Azt is felmérték, hogy a táborozók 70 százaléka személygépkocsival, a többiek pedig tömegközlekedési eszközökön vagy gyalogosan jutottak el a kempingbe.

A médiakommunikációért felelős Czímer Gábor kiemelte a Komáromi járást, amelynek táborozói ez alkalommal ingyen élvezhették a rendezvényt, nem csoda, hogy a résztvevők több mint 25 százalékát ők képezték. Komárom városból 326-an, a járásból pedig hozzávetőleg ezren érkeztek Gombaszögre. Összesen 270 szlovákiai településről utaztak oda táborozók, miközben a Rozsnyói és a Rimaszombati járás minden magyar többségű községe képviseltette magát, de tornaljaiak, szepsiek, sőt, budapestiek is voltak sokan.

Bár 44 százalékuk a 18-24 év közti korosztályhoz tartozott, állítólag egyre több kisgyermekes család is szívesen táborozik Gombaszögön, ahol még 80 év körüli látogató is akadt. A fiatalok 54 százaléka egyetemista, 22 százaléka pedig dolgozó volt, 91 százalékuk a Felvidékről, alig 7 százalékuk pedig Magyarországról utazott a vadregényes tájra, ahol  idén csehországi, ausztriai, olaszországi, romániai, sőt, az Egyesült Államokból származó ifik is szívesen időztek. Az is elhangzott: a Gombaszögi Nyári Tábor továbbra is elsősorban a felvidéki magyar ifjúság találkozóhelye marad.

Harangot helyeznek el a pálos monostor területén

A tábor főszervezője, Orosz Örs a terveik között megemlítette, hogy az általa irányított Sine Metu Polgári Társulás eddig is az értékmentés és – teremtés jegyében tevékenykedett, de ezt a munkát szeretnék folytatni a jövőben is. Lehetőségeik szerint fel szeretnék újítani a frissen megvásárolt pálos monostort, ahol a táborozók számára majd egy szakrális teret is kialakítanak. Ugyanis január-február folyamán egy frissen felállított haranglábban helyezik el Szútor község, egyik mára már megszűnt, református gömöri magyar gyülekezet egykori templomának másfél mázsás harangját.

Ennek kapcsán példa értékű nemzetközi együttműködés is körvonalazódik: a monostor körüli ásatásokhoz diákjaival csatlakozik a középkori magyar régészet jeles képviselője, az ELTE egyetem régésze, Mordovin Maxim is, aki szilveszterkor tartja első terepszemléjét a völgyben. Az egyébként egy rimaszombati régész vezette csapat két turnusban, március utolsó két hetében és május első két hetében végzi az ásatásokat, amelyekben önkéntesek is részt vehetnek. Ennek kapcsán Orosz megjegyezte: a legutóbbi ún. gombabrigádjukon hozzávetőleg 50 önkéntes két nap alatt 2,3 hektárnyi bozótost takarított ki.

A monostor mellet újonnan kialakított családbarát sátorozóhelyet egy 830 méter hosszú, vágott kővel beszórt útszakasszal szeretnék összekötni a kempinggel, hogy a táborozók gond nélkül tudjanak közlekedni a két helyszín között.

Ingyenes hetijegy a 1990 előtt született látogatóknak és speciális vonatjárat indítása

A jövőre 90 éves, július 16-22. között zajló tábor szervezői szeretnének kedvezni az “őstáborozóknak”, ezért ingyenes hetijegyet biztosítanak minden 1990 előtt született látogatónak. Ennek egyetlen feltétele egy előzetes, július 13-ig megvalósuló regisztráció a tábor honlapján.

A szervezők az utazás kapcsán egy régi álmukat váltják valóra: az eddigi partibuszokat egy menetrenden kívüli, speciális vonatjárattal helyettesítik, amely a tábor nulladik napján dunaszerdahelyi indulással, Nagymegyer, Ekel, Komárom, Ógyalla, Érsekújvár, Köbölkút, Párkány és Léva érintésével érkezik meg a szalóci vasútállomásra. A többszáz férőhelyes, négyvagonos vonatra a tábor www.gombaszog.sk honlapján válthatnak 20-25 eurós menettéri jegyet az érdeklődők. Ugyanott szilveszter éjfélig 30 euróért kedvezményes téli hetijegy is váltható, ami a helyszínen majd jóval drágábban: 55 euróért vásárolható meg.

Orosz Örs a tábor infrastrukturális fejlesztése kapcsán leszögezte: minden tervük elsősorban az anyagiak függvénye, a közeljövőben a tábor faházikóit szeretnék korszerűsíteni.

Nyári Vanessa hetijegyet nyert az online szavazáson

A sajtótájékoztató végén Bilás Zsuzsanna, a Gombaszögi Médiasátor vezetője, valamint a tábor főszervező-helyettese elmondta, hogy az idei Szőttes Néptáncegyüttes szervezte Folkszögletet jövőre a budapesti Hagyományok Háza viszi tovább. Amellett a 2018-as táborukból sem hiányzozhat a komolyzenei és az alternatív sátor, valamint további program-helyszíneket is ki szeretnének alakítani. Idén 12 helyszínen 266 program közül válogathattak a táborozók. Zenei és kulturális, politikai, közéleti, illetve tudományos műsorokból lehetett válogatni, valamint karrier- és lelki tanácsadáson, illetve csapatjátékokban és kézműves foglalkozásokon is részt vehettek.

A sajtótájékoztató végén a szervezők a Facebookon három hete zajló szavazás eddigi résztvevői közül Nyári Vanessa személyében kisorsolták azt a szerencsést, aki ingyenes hetijegyet nyert a táborba. Az egyébként folytatódó online szavazás során kedvenc zenekarokat lehetett javasolni a jövő évi fellépők közé.

A sajtótájékoztató után a táborszervezők hagyományaikhoz híven a komáromi Szent Rozália templom előtt meleg káposztalevest, kávét, teát, forralt bort és süteményt osztottak a komáromi hajléktalanoknak.

0 HOZZÁSZÓLÁS