Joghézag miatt nem büntethető a prostitúció

hirek.sk 2017. január 10., 13:42
KASSA. Sok panasz érkezik az utcalányok miatt a városi hivatalba és a rendőrségre Kassán. Korábban a pályaudvar és a városi park környékén kínálták portékájukat, újabban azonban már az oktatási és kulturális intézmények közelében is egyre gyakrabban előfordulnak, és nem csak sötétedés után, hanem fényes nappal is látni őket. A rendőrök nem avatkoznak be, mert Szlovákiában a törvény nem tiltja a prostitúciót.

Mint arra Robert Juhás kassai városi rendőr rámutatott, Szlovákiában a prostitúció esetében joghézag van, ami azt jelenti, hogy nincs engedélyezve, de nem is tiltott. „Ha egy felnőtt ember önszántából végzi a prostitúciót, ezért nem lehet őt büntetni” – magyarázta a városi rendőr.

A megszokott helyükről, a főpályaudvar környékéről a térfigyelő kamerák miatt szorultak ki. Igazából nem is őket, de a kuncsaftokat zavarja a kamera. Amióta pedig már kamera figyeli a posta és az utca másik végében lévő építészeti szakközépiskola előtti részt, azóta onnan is továbbálltak. Sokszor már a lakótömbök belső udvarában is felbukkannak, éjjel-nappal zavarva a lakókat. Gyakorlatilag az ablakok alatt közösülnek vagy veszekednek, sokszor alkohol és drog hatása alatt állva. Sokáig a Kme utcában egy elhagyatott épület lépcsője volt a bázisuk, amit jelez a hátrahagyott szemét és piszok.

„Amint a rendőrök a helyszínen törvényellenes cselekedetet észlelnek, például az éjjeli órákban csendháborítást vagy közterület-szennyezést, ezek a személyek ezért már büntethetők” – mondta Robert Juhás rendőr. Tetten érni őket viszont szinte lehetetlen – fűzte hozzá.

Az új parkolási rendszer bevezetése következtében az utcalányok újabb területeket vesztettek, mert az utcákon csak elvétve áll egy-egy parkoló autó. Újabban a szabad parkolóhelyen tűntek fel a Masaryk utcában. Egy magánóvodának az ablakai pedig éppen erre a parkolóra néznek. Az ide torkolló utcában egy másik óvoda, a szomszédos Kme utcában pedig egy kulturális intézmény működik.

Szabó Ottó, a Rovás társulás elnöke portálunknak elmondta: „Ha az ide érkezők szemszögéből nézzük a dolgot, akkor eléggé úgy tűnik, hogy nagyon a periférián vagyunk, hiszen nem csak ők fordulnak meg itt, hanem azok a kétes alakok is, akik őket futtatják. Szóval elég bonyolult ez így” – jegyezte meg. „Gyakran nevetünk rajta, hogy a figurális rajzhoz valószínűleg találnánk aktmodellt közöttük” – fűzte hozzá.

Úgy tűnik, hiába a sok lakossági bejelentés, a rendőrség a joghézag miatt tehetetlen. „A rendőr nem ellenőrizhet senkit ok nélkül, ha nem követett el törvényellenes cselekedetet, nem tilthatja ki a helyszínről. Ha a hölgy csak sétálgat az utcán és nem tesz törvénytelen dolgot, a rendőrség tehetetlen” – állapította meg Robert Juhás városi rendőr.

A prostituáltak többsége a romák által lakott kassai Luník IX lakótelepről származik, pontos számukat nem lehet megállapítani. Az internet széleskörű elterjedésével a lányok elsősorban már a világhálón kínálják szolgáltatásaikat. Történetünkben ez annyi pozitívumot jelent, hogy kevesebben „dolgoznak” a nyílt utcán.

0 HOZZÁSZÓLÁS