2024. február 17., 19:35

Jó társat találni még az interneten sem könnyű

A válással végződő házasságok rendkívül magas száma az igényt, a mindennapok részévé vált internet pedig az eszközt adja ahhoz, hogy a partnerkapcsolatok létrejöttéhez szükséges első lépések fokozatosan áthelyeződnek a digitális térbe. Ahogy általában másutt is, a társkeresésben is elsősorban a fiatalabb korosztály az úttörő, napjainkban azonban már egyáltalán nem ritka, hogy a 60-as, 70-es korosztály is gyakorlottan matchel (párba áll vagy beszélget, a szerk.megj.) küld mosolygós emojit vagy jelöl valakit kedvencének a társkeresőn.  

 

 

Szomolai Tibor - Somogyi Szilárd
Szomolai Tibor (b) az Adásidő podcast egy korábbi műsorában.
Fotó: Somogyi Szilárd - ma7

Olvasóink közül még sokan emlékezhetnek az internet előtti időkben hosszú évtizedekig dívó társkereső rovatokra, ahol szóba sem jött, hogy valaki névvel, fényképpel jelenjen meg. A hajdanán postai úton lapok, magazinok, szerkesztőségek bevonásával intézett ismerkedés ma már elképzelhetetlen, túl hosszúra nyúlt, de megvolt annak is a romantikája. A magyar irodalom több helyen is megemlékezik erről az ismerkedési formáról, de a leghíresebb talán László Miklós Illatszertár című darabja, amely 1937-es megszületése óta eljutott Hollywoodba is, ahol legutóbb A szerelem hálójában című film alapját képezte, Meg Ryannel és Tom Hanksszel a főszerepben. 

 

A zsákmányszerző férfi

De ugorjunk az időben, és lépjünk át a jobbnál jobb és folyamatosan fejlődő internetes társkeresők világába. A legismertebbek a Randivonal, a Tinder, a Badoo, Elitedate vagy a Párom, de természetesen a kínálat ennél sokkal bővebb.

Léteznek már kifejezetten a szlovákiai magyar ismerkedni vágyókra építő kezdeményezések is, de ezeknek a szolgáltatásai és ismertsége meg sem közelíti az előbb említettekét.

A környezetünkben végzett rövid közvélemény-kutatás alapján elmondható, hogy az ismerkedni szándékozó felvidéki magyarok is inkább a magyarországi portálokat vagy a nemzetközi platformokat választják, ahol intenzív jelenléttel számolhatnak; bár igaz, az anyaországi tagok nagyságrendileg magasabb számban vannak jelen, így természetesen nagyobb eséllyel jöhetnek létre vegyes, felvidéki és anyaországi ismeretségek is.

Egy ilyen kombináció boldog létrejöttének a történetével zárult Szomolai Tibor önéletrajzi elemekkel átszőtt ötödik regénye is, amely egy felvidéki magyar férfi szempontjából kíséri végig az egyes életszakaszok partnerkapcsolati emlékeit, elsősorban a nemiség és a szexualitás eseményeinek leltárszerű csokorba fűzésével.

Ez a csokor egyben egy ünnepi koszorú is a „felsőbbrendű” férfi képzeletbeli szobrának talapzatán. Szomolai nemcsak vérbeli író, hanem egyben vérbeli vállalkozó is, aki nagyon jól tudja, hogy napjaink könyvpiaci konkurenciájában csak akkor tudja magát észrevetetni, ha feltűnést kelt. Kitűnő ötlet eredményeként eddig is ellátta már könyveit könyvjelzőként szolgáló, jól látható színes szalagokkal, amelyek immár a saját kiadásban megjelenő könyvei védjegyeivé is váltak. Most pedig várhatóan a @Párkereső című legújabb könyvével kelt majd feltűnést, elsősorban azzal, hogy a domináns férfi - szubmisszív nő alaphelyzetet a boldog párkapcsolat zálogaként mutatja be.

Szomolai Tibor - párkereső
Fotó:  reprofotó

 

Megosztó lehet majd a könyv a szexuális praktikák naturalisztikus, már-már közönségesbe hajló ábrázolása, illetve a könyvben előforduló nők szexuális zsákmányként, prédaként való bemutatása miatt. Ezek között jut el az olvasó a könyv harmadik harmadában a főhőssel, Kende Zsomborral a boldog beteljesedésig, amelyhez az internetes párkeresés nyújt megfelelő keretet. A szerző lapunknak elmondta, esetében a képzeletbeli utolsó cseppet az internetes regisztrációhoz az jelentette, amikor egy esküvői meghívásnak partner híján nem tudott eleget tenni. Innen aztán már gyorsan követték egymást az események, s elismeréssel kell adóznunk Szomolai, illetve Kende sikeres szereplésének az egyik magyarországi internetes portálon, hiszen 6-7 randevú és mintegy fél év leforgása alatt megtalálta azt a hölgyet, akivel a könyv megjelenésekor is boldog párkapcsolatban él.

 

Bátran belevágni

Természetesen az internetes társkeresés nem mindig eredményez ilyen, viszonylag gyorsan elért sikert, hiszen, ahogy azt az általunk megszólított regisztráltak elmondták, a sikerhez vezető út a leggyakrabban csalódásokkal van kirakva.

Másban csalódik a nő és másban a férfi – ezt is könnyen megállapíthattuk, amikor tapasztalataikról az általunk megkérdezettek beszámoltak.

A legtöbb nő ugyanis problémának tartja, hogy a férfiak jelentős része nem keres tartós, mélyebb kapcsolatot, a férfiak pedig arra panaszkodnak, hogy a hölgyek gyakran lefelé kerekítik az életkorukat, vagy jó pár évvel korábbi fényképeken mutatkoznak be. Később azonban az is kiderült, hogy ez immár a férfiak körében is dívik.

Vannak aztán a megmosolyogtató tények és kifogások. A hölgyek egy része például ki nem állhatja, amikor a férfiak az éppen kifogott ponttyal készült fotóikat küldik bemutatkozásul, amire válaszul a férfi nyilatkozóink elmondták, ők meg azt nem szeretik, ha a nők olyan fényképet küldenek magukról, amelyeken macskáikat, kutyáikat dédelgetik.

A lényeget egy csallóközi társkereső férfi foglalta össze, aki szerint jó kapcsolatot találni az interneten is viszonylag nehéz, de nem lehetetlen. Az a fontos, hogy kitartással keressenek az érdeklődők, s nem szabad, hogy a múltbeli rossz tapasztalatok befolyásolják a jövőbeli ismerkedések körülményeit. Egy következő nyilatkozónknál találtunk is erre példát, aki elmondta, hogy korábban egy óvónő okozott számára csalódást, s azóta nem ismerkedik óvónőkkel!

Igen, az interneten ismerkedők közössége színes, végső soron a hús-vér emberek alkotta társadalom hű lenyomata a több ezer nevet tartalmazó társkereső adatbázis.

Sokan talán abban bíznak, hogy az internet nemcsak meggyorsítja az ismerkedést, hanem a problémákat is eltünteti, de ahogy csallóközi nyilatkozónk, illetve Szomolai Tibor könyve is megállapítja, az első személyes találkozón, amikor a két ember egymás szemébe néz, a valós érzések veszik át az irányítást.

Néhány perc leforgása alatt kiderül, van-e valós érdeklődés, vagy csak egy elfogyasztott kávé és esetleg egy udvarias beszélgetés emléke marad meg az ismerkedésből.

Társra, partnerre vágyó olvasóinknak mindenesetre csak tanácsolni tudjuk, hogy kellő óvatossággal és körültekintéssel, de mindenképpen próbálják ki az ismerkedésnek ezt a formáját is. Szinte biztosak vagyunk benne, hogy környezetükben találnak olyan ismerőst, aki megosztja velük az idevágó tapasztalatait, s onnan már kezdődhet is egy új történet, amihez csak happy endet kívánhatunk! Főleg ilyenkor, februárban! 

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/6. számában.

 

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.