2022. október 7., 15:40

Jó hír a családi pénztárcának: Az eddigi előrejelzések alapján az átlagosnál gyengébb lesz az idei tél

Az időjárás-előrejelzéssel foglalkozó esőtánc.hu szakportál hét nemzetközi meteorológiai és klimatológiai intézet előrejelzését vetette össze, hogy kiderüljön milyen időjárásra van a legnagyobb esély a 2022/23-as téli időszakban.

tél hideg fagy természet
Fotó: unsplash.com

A nemzetközi intézetek előrejelzései alapján az idei tél lényegesen melegebb lesz, mint az átlagos hazai telek a Kárpát-medencében.

Különösen az ősz és a tél első fele ígérkezik a szokásosnál enyhébbnek, míg a tél második felében már inkább átlag körüli, vagy annál kissé melegebb tendenciák uralkodnak majd.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesznek a téli időszakban erős hidegbetörések. A La Nina jelenség gyengébb poláris örvényt valószínűsít, ami elősegítheti a sarki hideg leszakadását az alacsonyabb földrajzi szélességekre. Ez pedig időszakosan erős hidegbetörést eredményezhet Európában is.

Csapadék tekintetében már kevésbé egyértelmű a kép. Bár a legtöbb intézet átlag körüli csapadékú telet jelez előre, azonban Európa déli, délkeleti részén szárazabb időjárás feltételezhető.

Ez pedig érintheti a Kárpát-medencét is, különösen annak délkeleti felét. Így nem zárható ki, hogy folytatódik az idei évben megfigyelt tendencia, mely szerint a csapadékeloszlás nagy területi különbségeket mutat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.