2024. május 21., 11:01

Jó ha tudja: a világ legveszélyesebb halát fogták ki Horvátország partjainál

A világ legveszélyesebb hala, az ezüst csikóhal (Lagocephalus sceleratus) jelent meg Horvátországban, Ceja szigeténél. Anton Vidović halász hétfőn fogott ki négyet belőlük - számol be a Focus című német hetilap honlapja. 

Igen mérgező
Ezüst csikóhal
Fotó: Wikipédia

A hal a rendkívül erős tetrodotoxin méreg miatt az emberre is halálos lehet. A toxin az ivarmirigyeiben és a májában koncentrálódik, de a bőrén is megtalálható.

A tetrodotoxin az egyik legerősebb idegméreg. Több százszor erősebb, mint a cián. Már egy-két milligrammnyi adag is halálos lehet. Blokkolja az idegrendszert, és nincs ellenszere. A mérgezés első tünetei a mérgezett személynél már 20 perccel azt követően kezdenek megjelenni, hogy a toxinnal kapcsolatba került. De előfordulhat, hogy csak három óra múlva jelentkeznek.

Az eredetileg trópusokon őshonos faj az Indiai-óceánban található hazai vizeiből a Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornán keresztül eljutott az egyre melegebb Földközi-tengerbe, és onnan már az Adriai-tengerbe is, ahol kedvező feltételeket talált és szaporodik.

Mivel az új vizekben nincsenek természetes ellenségei, terjeszkedése súlyos következményekkel járhat a Földközi-tenger biológiai sokféleségére nézve - figyelmeztetnek a Pulai Egyetem szakértői, akik megerősítették az új faj megjelenését.

A turistákat és a helyieket arra kérik, hogy legyenek különösen óvatosak, amikor ilyen hal kerül a hálóba.

A hal szinte semmilyen veszélyt nem jelent a parton tartózkodó emberekre, mivel nagyon félénknek számít. A halászok számára viszont komoly problémát jelenthet. Éles mellső fogai tönkretehetik a hálókat és a zsákmányt is eltüntethetik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.