lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. december 9., 14:20

Jó biznisz-e parlamenti képviselőnek lenni? Nálunk egész biztosan, de lássuk, hogy is van ez másutt!

Tény és való, aki a választás után bekerült a szlovák törvényhozásba, annak jó sora lesz. Magas fizetés, ingyenkvártély és  különböző bónuszok járnak neki. Sőt még állam bácsi által fizetett asszisztenst is kapnak. És ha lejár a mandátum, akkor valóságos aranyesővel felérő lelépővel hagyják el a tisztelt ház épületét. Lássuk be, a közönséges földi halandó számára ez már-már az álomkategória!

Fotó: pixabay.com

A frissen megválasztott honatyák és honanyák már megkapták első bérüket. A fizetési szalagjukon 3 912 eurós bruttó bér szerepelt. De ez még nem minden. Ehhez jön még a funkciójukkal járó kiadásaikhoz való hozzájárulás.

Az egyösszegű kompenzáció idén Pozsony megye képviselői számára 2 348 euró. A többi megyéből valóké nem egészen egy ezressel több…

A parlament tagjai ezen kívül jól felszerelt irodát kapnak, ingyen és akár három asszisztenst is felvehetnek. Az ő fizetésüket is a költségvetésből fedezik, és szintén jogosultak az ingyenes elszállásolásra, ha más városból valók.  A képviselőknek saját parkolójuk van a parlamentben, nincs tehát gondjuk a parkolással, ami rengeteg pozsonyi rémálma.

Mindez összességében, a hazai  viszonyok között enyhén szólva se piskóta… De hogy állnak ezen a téren más államok?

A témával a parlamenti intézet is foglalkozott, amelyik tizenegy európai állam bérezési viszonyait és más juttatásait vette górcső alá.

Habár a fizetések rendszere többé-kevésbé hasonló elvek alapján van felállítva, mint Szlovákiában, ami a képviselők további munkafeltételeit illeti, azok sokban különböznek. Főleg, ami a kompenzációt illeti.

Nálunk ezt a képviselők automatikusan kapják és nem kell számlákkal bizonyítaniuk, mire költötték. A törvény szerint ez a képviselői feladatok ellátásával járó kiadásokat hivatottak fedezni. Az SaS képviselő például ebből fedezik a szolgálati útjaikat. A Smer honatyái is az útiköltségre, az étkezésre és a szállásra költik.

Bőkezű csehek

Mint kiderült, a cseh rendszer még nagyvonalúbb, mint a miénk. Az államkasszából fizetik a képviselők reprezentációs költségeit és a belföldi utakon az étkezést, amire a fizetési alap 16 százalékát költik. Ez idén körülbelül 620 eurónak megfelelő összeg.

Ezen kívül többcélú átalány-visszatérítésre is joguk van a képviselőknek, az állandó lakhelyüktől való távolság szerint. 1500 és 2300 euró közötti összegről van szó. További ezres jár a szakmunkák és adminisztratív munkák kifizetésére – a kiadásokat azonban le kell papírozni.

Pótlékot kapnak arra is, hogy a kerületben, ahol megválasztották őket, irodát tartsanak fent. Az állam ilyen esetben fizeti a helyiségek bérleti díját, 200 eurós bútorpénzt biztosít és havonta a 300 eurót ad telefonszámlákra, irodaszerekre. A cseh képviselőknek jár a szállás is. Ha nem azt használja ki, amit a képviselőház ajánl fel, jogában áll más albérletet keresni. Az ilyenért jár neki költségtérítés, legfeljebb havi 850 euró értékben.

Ingyenes utazás

Habár a finn parlament képviselői kétszer annyit keresnek, mint szlovák kollégáik, a kompenzáció itt jóval alacsonyabb. 987 és 1809 euró között mozog. És itt is érvényes, hogy minél messzebb lakik a fővárostól a képviselő, annál több jár neki.

A finn törvények értelmében a képviselők ingyen használhatják a a vasúti közlekedést, az állam átfizeti nekik a repülőjegyek árát és a taxiszámlákat is Helsinki nagyvárosi területén.

Görögországban többféle átalánytérítés van. A 660 és 830 euró közötti hozzájáruláson kívül havonta kompenzálják a parlamenti képviselők bizonyos kiadásait. A költségvetésből fizetik az athéni szállást. A lakásbérlésre havi 1000 eurót kapnak, ha hotelben szállnak meg, 200 euróval többet. További 900 eurót költhetnek postai szolgáltatásokra.

Ezen kívül a nem Athénban élő képviselőknek joguk van a repülőgépes retúrutazás térítésére is, amennyiben a közelben van repülőtér, ahonnét egyenes járattal jutnak el a fővárosba. Egy évben legfeljebb 52 oda-vissza utat fizetnek ki nekik.

Ha autóval mennek munkába, akkor benzinpénz jár nekik, mégpedig legfeljebb havi 648 euró értékben. Joguk van asszisztensekre is. Akár ötöt is maguk mellé vehetnek, de közülük legalább kettőnek egy konkrét terület szakértőjének kell lennie.

A magyar parlamenti iroda minden képviselő mobil- és internetszámláját kifizeti és üzemanyagkártyát kapnak. Ezt havonta mindig feltöltik, annak függvényében, milyen messze lakik a képviselő Budapesttől. A regionális politikusok jogosultak ingyenes szállásra, diétára és a munkájukhoz szükséges kiadások fedezésére. Ezeket viszont számlákkal kell igazolni.

A képviselők jól felszerelt irodát kapnak az Országház épületében, a Duna-parton és szükség esetén más irodát is a parlament épületén kívül. Ezek kiadásai azonban nem haladhatják meg a havi 2700 eurót.

Szerény juttatások

Az észt parlamenti képviselők juttatásai a legkisebbek közé tartoznak, a költségvetésből szolgálati kiadásokra 1 624 eurót kapnak.

Ebből fizethetik az utazási, a postai, az irodai, az átképzési, a reprezentációs, a fordítói és tolmács és a szakértői vélemények költségeit. Jár nekik a lakhatásra is pénz, ez azonban nem haladhatja meg képviselő fizetésének 20 százalékát, vagyis az 1 100 eurót.  

A horvát képviselők sincsenek túlságosan eleresztve anyagilag. A törvény szolgálati utakra havi 200 euró körüli összeget ír elő nekik. Az utazási és elszállásolási költségekre 66 és 332 euró közötti összeg jár nekik. Joguk van ahhoz is, hogy felszerelt irodájuk legyen, de asszisztenst már nem kapnak.

A horvát parlamenti képviselők szerény fizetést kapnak, nagyjából 2700 eurót.

Litvániában az átalány 1 332 euró, amiből a képviselők a telekommunikációs díjakat, a közlekedési költségeket és az irodai kiadásokat fizethetik ki. A szakértői feladatok elvégzésére a parlament a képviselőnek asszisztenseket biztosít, de az irodát magának kell berendeznie.

Portugáliában szintén nincsenek túlságosan elkényeztetve a honatyák és honanyák. Csak az utazási költségeiket térítik meg. Ugyanakkor pluszpénz jár nekik a parlament ülésnapjain való részvételért és a bizottsági ülésekért. Ezen kívül 13. és 14. fizetést is kapnak.

Ez aztán a Kánaán

Ha valakit irigyelhetnek a szlovák képviselők, azok kétségkívül a német Bundestagban dolgozó kollégáik. Csaknem 11 ezer eurós bérükhöz 4 725  eurós pótlékot kapnak.

Ebből fizetik az utazási, lakhatási, tolmácsolási költségeiket és a fővároson kívüli képviselői iroda költségeit. Egész Németország területén ingyen vonatozhatnak. Évi költségvetésük van a képviselői iroda műszaki felszereltségének biztosítására és egyéb adminisztratív szolgáltatásokra. De csak a számlákkal alátámasztott költségeiket térítik meg.

Nem kell spórolniuk az asszisztenseken sem, hiszen a fizetésükre havi 23 ezer eurót kapnak.

Hab a tortán, hogy a Bundestag képviselői másutt is kereshetnek pénzt. Ilyen esetben azonban elveszítik parlamenti fizetésük felét. Mandátumuk lejárta után a német törvényhozók egyhavi jutalékra jogosultak, amit minden egyes parlamentben töltött évért kifizetnek.

Ausztriában is kapnak pluszjuttatást a képviselők. Minden évben jár nekik a 13. és 14. fizetés. A parlamenti iroda kifizeti nekik az útiköltséget, a szállásdíjat és a irodai felszerelést. A pótlék maximális összege havi 3 226 euró és minden kiadást számlával kell bizonyítani.

További pénzt kapnak asszisztensekre is. A számukat a törvény nem szabja meg, ám a képviselő egy évben legfeljebb 69 ezer eurót költhet rájuk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.