2022. május 26., 19:51

Izgalmas leletek kerültek elő a gombaszögi Andrássy kúria felújítás során

Közösségi oldalán ad hírt Orosz Örs arról, hogy érdekes leletek kerültek elő a gombaszögi Andrássy kúria felújítása során.

Andrássy-leletek
Médialapozó
Fotó: Facebook

Mint írja, Gombaszögön úgy módosul az "Aki keres, az talál" közmondás, hogy aki nem keres, azt a leletek találják meg. Így történt ezúttal is. A gombaszögi Andrássy (eredetileg Poltz) kúrián kétszer volt tetőcsere az elmúlt 120 évben. Két hete, statikai okok miatt ismét le kellett szedni a tetőt, de ezúttal a faszerkezet is lekerült, mondta.

Andrássy kúria
Az előkerült töltények
Fotó:  Facebook

"Kérésemre a srácok a "padláson" teljes takarítást végeztek. A plafon boltívei felett a sarkokban levő holt tér pelyvás-poros kitöltésében, amit ezúttal a puszta falig letakarítottunk,

gazdag és számunkra igen értékes leletanyag került elő. Az Andrássy-féle "vaskorszak" időszakából származó dokumentumok, melyekből jóformán mindegyik megérdemelné, hogy a készülő múzeumban kiállítsuk őket, az 1843-1930 közti időszakból származnak"

- olvasható a politikus közösségi oldalán.

Andrássy-kúria
Sertéspestis-szérumos üveg
Fotó:  Facebook

Andrássy Manó levele mellett azonban akadtak töltények a II. világháborúból, cseréppipatöredék, cseppkő, pestis elleni szérumosüveg, naptár, de még egy Andrássy Károly-névjegykártya is, olvasható a bejegyzésben.

Andrássy-leletek
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.