2022. január 29., 09:02

Ismét hódítanak a gyöngy ékszerek

Egy évtizede foglalkozik gyöngyfűzéssel Fehér Kürthy Erzsébet, a komáromi Selye János Gimnázium titkárnője. Örömmel tölti el, hogy színpompás, mutatós kreációit az intézmény több pedagógusa és diákja is szívesen viseli.

Fehér Erzsébet
Fotó: Fehér Kürthy Erzsébet albuma

– Gyermekként ruhákat varrtam a babáimnak, majd kötögettem, s a nagymamámtól hímezni is megtanultam, tehát a kézimunka már kiskoromtól kezdve az életem része. Aztán egy volt diákunk, Orbán Katika a diplomaszerzése után állást keresett nálunk, s miután megcsodáltam a nyakát ékesítő gyöngyfüzért, elárulta, hogy azt ő készítette. Pár hét múlva tudatta, hogy Komáromban gyöngyfűző kurzust indít. Éltem a lehetőséggel, és két éven át, heti két órában ismerkedtem az egyre bonyolultabb mintákkal, technikákkal. Kezdetben még tízen, a végén pedig már csak hárman voltunk a kurzuson, mert e szép hobbihoz a kézügyességen és a jó szemen kívül sok türelemre, kitartásra is szükség van. Az igényesebb darabok elkészítésére akár több estét is rászánok – mondta el Erzsike, aki a neten és a kézművesvásárokban FehérKE gyöngy ékszerek néven mutatja be termékeit.

Fehér Kürthy Erzsébet
E szép hobbihoz a kézügyességen és a jó szemen kívül sok türelemre is szükség van.
Fotó:  Fehér Kürthy Erzsébet albuma

A jó minőségű üveggyöngyöket csehországi online boltokból rendeli, mert odaát nagy múltja van a gyöngygyártásnak.

 – A csehnél már csak a japán gyöngyök jobbak, de azok drágábbak is. A mintákat egyéni ízlés szerint variálgatom. A szintén kézműveskedő lányommal szívesen látogatjuk a vásárokat, mert az árusításon kívül a szép kézműves portékák is érdekelnek, s tegyük hozzá, megbecsülendők a készítőik – nyilatkozta.

Fehér Erzsébet egyedi darabokat készít, két egyforma színű és mintájú ékszert soha. Kétlyukú gyöngyökből „gallérokat” is készít, amelyek valójában többsoros nyakláncok, s a kör kivágású blúzokhoz gallérként viselhetők. 

Farsang idején a libádi magyar bálok tomboladíjai között is mindig megtalálhatók a FehérKE ékszerek. – A magyar bálból sosem hiányozhattunk a férjemmel, s egy-egy nyertest szívesen megajándékoztam az ékszereimmel. Sajnáljuk, hogy a járványhelyzetben elmarad ez a magyarságot összekovácsoló bál. Már a hazai diákbál szervezőinek is adtam egyedi tomboladíjakat, mert adni öröm, ráadásul a viselőik a készítő jó hírét keltik – fejtette ki a kreatív hölgy, akit a munkahelyi nyüzsgés után mindig megnyugtat a kézművesmunka, amit a tévénézésnél tartalmasabb időtöltésnek tart. – Felgyorsult világunkban másoknak is ajánlom az efféle „lelassulást”, s örömmel látom, hogy ékszereim „feldobják” mások öltözetét, a dicséretek pedig lelkileg feltöltenek. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/4. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.