lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2023. május 26., 08:51

Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza. Mutatjuk, hol

Madárinfluenzát észleltek az elmúlt hetekben a vadon élő madaraknál az Árvai-víztározónál, a Szentmáriai-víztározónál (Liptovská Mara) és Pozsonyban, Oroszvár városrészben - tájékoztatott honlapján az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóság (ŠVPS).

madárinfluenza
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR/AP

Néhány nappal ezelőtt az Árvai-víztározónál sirályoknál igazolták az állatorvosok a madárinfluenzát, Oroszváron pedig egy fertőzött csért találtak.

Áprilisban a Napos part víztározónál (Sĺňava) és a Körtvélyesi-víztározónál (Hrušovská zdrž) sirályokban, a Nagykeszi  melletti csatornánál egy hattyúban is kimutatta a vírust. „Minden madárban a vírus magas patogenitású törzsét mutatták ki" - közölte az állategészségügyi hivatal.

Idén eddig összesen három madárinfluenza-járványt regisztráltak a baromfinál, egyet más, háznál tartott madaraknál, és 13 fertőzött vadon élő madarat találtak.

A madárinfluenza rendkívül fertőző, elsősorban madarakat megtámadó betegség, de emlősöket, főleg sertéseket is megfertőzhet. Fő tünete a gyengeség, az étvágytalanság. Légzőszervi tünetek is jelentkeznek. A fertőzött egyedek elpusztulnak.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.