cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. február 6., 16:34

Ismert felvidékieket kérdeztünk: Öntől kérték-e már a tesztelésről szóló igazolást?

Szinte már a mindennapi élet rutinjává lett az antigénes tesztelés Szlovákiában. Az egyes kormányülések során születő rendeleteket azonban már kevesen bírják követni. Egyre kevesebben vannak tisztában azzal, hol, mikor és hány napos negatív tesztről szóló igazolás az elegendő a munkába-, boltba- vagy a természetbe való kijáráshoz. És egyáltalán ellenőrzi-e ezeket az igazolásokat, illetve a korlátozások betartását valaki. Olyan közéleti személyiségeket kérdeztünk, akik munkájukból kifolyólag sokat utaznak akár járások, vagy országok között is.

Illusztrációs felvétel
Fotó: Polícia Slovenskej republiky
Az énekesnő már jó pajtása a magyar határőröknek

Lantos Borbély Katalin, a For You acapella zenekar énekesnője a magyarországi Komáromban él családjával, gyermekei szlovákiai iskolákba, óvodába járnak, és ő maga is Pozsonyba jár próbálni a zenekar stúdiójába.

Katalin szinte naponta ingázik Szlovákia és Magyarország között, Komárom és Pozsony között. Őt kérdeztük arról, mit tapasztal a határon és a közutakon, találkozott e már rendőrjárőrökkel mindennapi utazásaik során a pandémia ideje alatt.

„Ugyan néha egy kicsit félve, de eljutottam mindenhová, ahová akartam. Persze mindehhez felkészültem mindenféle dokumentumokkal, munkáltatói igazolások, iskolalátogatási papírokkal a gyerekeknek.

A gyerekek be vannak tanítva ha a rendőr megállít bennünket akkor mindenki hangosan köszön: Dobrý deň – Jó napot, a legtöbbször kapunk egy nagy mosolyt és intenek, hogy menjünk nyugodtan tovább”

– mesél a határon való mindennapos átkelésről Katalin, mint mondja a közutakon eddig senki nem állította meg az érsekújvári jelzésű autójával, Pozsonyba is mindig gond nélkül eljut stúdiózni.

„Amikor visszafelé jövök Magyarországra, akkor a magyar rendőrök mindig megállítanak, de lassan már mindenki ismer, legtöbbször barátilag üdvözöljük egymást és kitartást kívánunk egymásnak. Arra azonban mindig figyelek, hogy heti rendszerességgel teszteltessem magam, ez így van a FOR YOU többi tagjával is” – teszi hozzá Katica, de mint mondja, az igazolást eddig még soha nem kérték tőlük. Azt is elmondja, nagyon sok barátja van, aki a különféle hatalmas összegű büntetésekről szóló „városi legendák” miatt nem mer átkelni a határon,de ő személy szerint még nem találkozott büntetni vágyó állami szervvel.

A kultúraszervezőtől még sehol nem kértek igazolást

Neszméri Tünde a Csemadok Nyitrai Területi Választmányának titkára munkájából kifolyólag rengeteget van úton.

Többnyira szülőfaluja, Dunasápújfalu és Zoborvidék között ingázik, legalább három járáson átkelve ilyenkor. Mint mondja, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának köszönhetően tovább tudnak dolgozni a terveiken, célkitűzéseiken, hogy megerősítsék és életben tartsák a Zoborvidék magyar hagyományait és kincseit.

Mivel október végén átestem a betegségen, így január elején még azzal az igazolással, amit a közegészségügyi hivataltól kaptam tudtam igazolni, hogy negatív vagyok, illetve egy munkáltatói igazolással járhattam a régiók között”

– meséli Tünde.

A Csemadok Első Kézből szerkesztőjeként januárban Neszméri Tünde rövid videók forgatásába kezdett a népszámlálás fontosságáról, valamint a Csemadok Közművelődési díjában részesült kitüntetésekkel is készített interjúkat, így gyakran megfordult a Galántai, a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban is.

Annak ellenére, hogy nagyon sokat utazom, nem igazoltattak, nem kérték az igazolást még egyszer sem, pedig mind a Szenci járás, ahol élek, mind a Nyitrai járás, ahol dolgozom a rosszabb helyzetekben lévő régiók közé tartozik”

– zárja le beszélgetésünket a Csemadok titkára.

Magyarországon kevésbé feszültek az emberek idegei

Kiss Kósa Annamária, a  Felvidékről származó divattervező Magyarországon él családjával. Őt arról kérdeztük, mit tapasztalnak napi szinten, Budapesten a járvány elleni óvintézkedésekből.

Budapesten sokkal enyhébbek a szigorítások, mint idahaza, így a feszültséget sem érezni annyira”.

- kezd el mesélni Annamari.

A saját tapasztalatai alapján elmondja, hogy a maszkot mindenki viseli Magyarországon is, az üzletekben már sokkal kevesebb emberrel lehet találkozni, és mindenki távolságtartó.

Sokkal gyorsabban tudok bevásárolni, intézni dolgokat, egyszerűen mindenhol kevesen vannak. A bankok, posták, gyógyszertárak előtt viszont sorakozni kell és csak annyi embert engednek be ahány ablak üzemel. De itt is fegyelemmel várakoznak az emberek, általában az ajtóban vannak koordinátorok, így gyorsan halad a sor – magyarázza a divattervező, és hozzáteszi, azt, hogy esténként vannak e emberek az utcán, nem tudja megmondani, mert

az este nyolctól érvényes kijárási tilalom óta ők nem voltak kint az utcán este nyolc után, igyekeznek mindent úgy intézni, hogy késő délutánra mindenki hazaérjen

„Rendőrrel én még nem találkoztam, trolin a kalauz ellenőrzi a maszkokat. Akinek nincs az orrára húzva figyelmezteti. Üzletben szintén volt ilyen tapasztalatom, hogy az alkalmazottak figyelmeztették vásárlót, helyezze fel az arcmaszkot helyesen” – nyilatkozza Annamari, aki a pandémia kitörése óta maga is az arcmaszkok varrásának szolgálatába állította a saját maga által megteremtett Kokafashion divatmárkát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.