2020. július 15., 17:57

Iskolába megy Balu, Bára, Bafo és Beky

Gyújtogatás, kábítószer-csempészet, emberrablás, gyilkosság, és még sok más bűntény a mai napig megoldatlan lenne a rendőrkutyák segítsége nélkül. Minden valószínűség szerint ilyen hasznos segítőkké válnak majd Balu, Bára, Bafo és Beky, a szlovák rendőrség legfiatalabb rendőrkutyái, akik bár még csak alig két hónaposak, nemsokára elkezdik a kutyaiskolát - közölte a szlovák rendőrség közösségi oldalán.

Médialapozó

A négyesfogatot édesanyjuk, Doly, a rendőrség németjuhász szolgálati kutyája május 20-án hozta a világra. A szeretnivaló szőrgombócokra néhány hét játék és szórakozás után most komoly változások várnak, hiszen nemsokára kutyaiskolába mennek. A leendő kutyahősök közül ketten, Balu és Bára már megismerkedtek nevelőikkel, ők Besztercebányán kapnak majd kiképzést. Harmadik testvérük, Bafo Kassán kezdi majd a kutyaiskolát, míg kishúguk Beky még csak várja, hogy megismerkedhessen a nevelőjével.

Szlovákiában a rendőrkutyák tenyésztésének és kiképzésének három olyan nagy központja van, ahol az aranyos kutyakölykökből az ország legszívósabb négylábúit képzik, ezek a pozsonyi Malomvölgy mellett Morvaszentjánosban (Moravský Svätý Ján) és Kisléváron (Malé Leváre) működnek.

A szlovák rendőrség munkáját a testület 2019-es adatai szerint csaknem 700 kutya segíti. A bűnüldözők a leggyakrabban német juhászokat és belga juhászkutyákat alkalmaznak a nemegyszer összetett és komoly állóképességet igénylő rendőrkutyai feladatok ellátására, de persze akadnak más kutyafajták is a rendőrségnél, láttunk már robbanószerek keresésére specializált yorkshire terriert is.

A szlovák rendőrség állományának teljes létszámából 314-en kaptak klasszikus kutyakiképzést, ők leginkább járőrszolgálatban, a közrend fenntartásában, bűncselekménnyel gyanúsított személyek elfogásában és fogva tartásában segédkeznek. A jelenlegi rendőrségi ebállomány 152 tagja speciális képzést is kapott, ők azok, akiket a kábítószerek, robbanóanyagok, dohánytermékek, bankjegyek vagy éppen halottak kiszimatolására oktattak ki.

Az állomány többi tagja még betanítás alatt van, illetve az előtt áll. Utóbbi csoportból kerül át az előbbibe hamarosan Balu és Bára, illetve hamarosan Bafo és Beky is, akiket a rendőrkutyaképzéssel foglalkozó mintegy 400 rendőrségi nevelő egyike biztosítja majd. A szlovák rendőrség kutyás részlege, vagyis hivatalosan kinológiai egysége tavaly ünnepelte megalakulásának 70. évfordulóját.

+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!