2020. november 25., 13:38

Ingyenesek lettek a menstruációs termékek Skóciában. Mi a helyzet Szlovákiában?

Skóciában – elsőként a világon – ingyenessé tették a menstruációs higiéniai termékeket a nők számára.

Fotó: Pinterest

A skót parlament kedden egyhangúan elfogadta azt a törvényt, amely a nők és lányok számára ingyenes higiéniai termékek kihelyezését biztosítja a kijelölt nyilvános helyeken – közintézményekben, hivatalokban, oktatási intézményekbe, de éttermekben is.

A tamponok és betétek a nyilvános mosdókban ezért olyan magától értetődővé válnak majd, mint a szappan vagy a toalettpapír.

A törvényjavaslatot Monica Lennon képviselő nyújtotta be, aki 2016 óta kampányol a menstruációs szegénység megszüntetéséért. Az intézkedéscsomag a becslések szerint évi 24 millió fontba kerül majd a költségvetésnek.

Büszke vagyok arra, hogy megszavazhattam ezt a forradalmi javaslatot, amelynek eredményeként Skócia lesz az első olyan ország a világon, amely ingyenesen biztosít menstruációs tisztasági termékeket azoknak, akiknek szüksége van rá”

– írta Nicola Sturgeon, skót kormányfő Twitter bejegyzésében.

Skóciában még 2018-ban fogadták el, hogy a menstruációs higiéniai termékek legyenek elérhetőek minden alap- és középiskolás diáklány számára. Skócia esetében így ez már a második olyan lépés, amelyet az ország a menstruációs szegénység megszüntetése érdekében tett meg, és nyitotta meg a tabutémával kapcsolatos vitát.

monicalennon
A Skót Munkáspárt képviselője, Monica Lennon nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely ingyenessé tette a menstruációs termékeket Skóciában.
Fotó:  scotsman.com
Mi a helyzet Szlovákiában?

Az ún. menstruációs szegénység (ang. period poverty) nem csak a szegényebb országokban számít problémának. Sokan Szlovákiában sem gondolnak bele, mennyi itteni nő és lány számára még ma sem magától értetődő, hogy az úgynevezett „nehezebb napokon” betétekhez és tamponokhoz jussanak hozzá.

Sok fiatal lány ezért kénytelen ezeken a napokon havonta kimaradni az iskolából, mert nincsen pénzük betétre. Általában a háziorvostól kérnek igazolást. Lepedődarabbal, rongydarabokkal, vattával próbálják megoldani a problémát.

Mivel így nem akarnak iskolába menni, ezért kimaradoznak az iskolából, ami tanulmányaikra is kihatással van. A menstruáció így különösen a fiatal lányok számára, stresszes tapasztalatnak számít. A probléma ugyanakkor a szegénységgel küzdő termékeny nőket is érinti.

A menstruációs szegénység, vagyis az alapvető higiéniai termékek havi biztosításának problémája a koronavírus-járvány idején még inkább elmélyült az érintett mélyszegénységben élő nők körében.

A menstruációs szegénység jelenségének kialakulását nem csak az alacsony jövedelem befolyásolja, hanem az is, hogy az egyes országok milyen magas adót vetnek ki a higiéniai termékekre.

Sok országban a tamponok és betétek luxuscikkeknek minősülnek, amelyekre luxusadót vetnek ki. Ezzel olyan termékek szintjére állítják a higiéniai termékeket, mint a cigaretta vagy az alkohol.

Mivel a tamponokat és betéteket a nők nem kedvtelésből vásárolják, egyre több országban kezd felvetődni az a gondolat, hogy olcsóbbá tegyék ezeket a termékeket a nők számára. Erre egyik megoldás az adócsökkentés lehet. Jelenleg Kanadában, Írországban és Ausztráliában teljesen mentesülnek a menstruációs higiéniai termékek az áfa alól.

Szlovákiában a tisztasági termékekre 10%-os az áfakulcs. A viszonylag alacsony adó alapján arra következtethetünk, hogy nálunk általában elérhetőek a higiéniai termékek a nők számára, és alacsony a menstruációs szegénység aránya.

Habár ezen a területen Szlovákiában még nem készült átfogó kutatás arról, mennyi nőt érinthet a menstruációs szegénység, de a megkérdezett szakemberek szerint egyáltalán nem olyan ritka ez a jelenség nálunk sem, mint ahogy azt sokan gondolnák.

A menstruációs szegénység problémakörével azok a szlovákiai szervezetek találkoznak leginkább, akik a nehéz anyagi helyzetben, vagy kirekesztett közösségekben lévő nőkkel dolgoznak. A jelenség a szegényebb rétegek mellett a hajléktalan nőket is érinti, ahogy a mélyszegénységben élő roma nőket is.

A szakemberek kiemelik, hogy a Szlovákiában zajló szegénységet feltérképező szociológiai kutatások általában ritkán összpontosítanak a mélyszegénységben élő nők olyan specifikus igényeire, mint a menstruációs higiéniai termékekkel kapcsolatos költségek. Mivel egy kényes témáról szó, amely a “ciki, szégyen” kategóriába tartozik, így sok nő inkább eltitkolja ezt a problémát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.