2022. december 9., 07:55

Influenzajárvány a láthatáron! Mihez kezdjünk, ha belázasodik a gyermek?

Az utóbbi hetekben ugrásszerűen emelkedik a fertőző betegségben szenvedő gyerekek száma. Rengeteg iskola zárt be már legalább néhány napra, mert olyan sok a hiányzó gyermek. A szakemberek azzal riogatnak, rég nem látott mértékű influenzajárvány törhet ki az idén télen. A két covidos év után, amikor a szájmaszk hatásosan védett bennünket a legtöbb fertőző betegségtől, most újra erőteljesebben találkozunk a baktériumokkal és vírusokkal. Ez pedig különösen a gyermekek esetében járhat tömeges megbetegedésekkel. Több olvasónk is jelezte, hogy nagyon sok helyen szünetel a tanítás, ami nem kis fejtörést okoz a szülőknek, akiknek az év végi hajtásban még a gyermekfelügyeletet is meg kell oldaniuk.

influenza gyermek beteg orvos
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR
Érezhetően emelkedik a beteg gyerekek száma. Az elmúlt napokban több a klasszikus influenzás tünetekkel érkező beteg – jellemző a magas láz, izomfájdalom, torokfájás és a száraz irritáló köhögés. Több gyermeknél is pozitív lett az influenza vizsgálat eredménye”

– meséli Asztalos Kele Orsolya komáromi gyermekorvos, akinél az iránt érdeklődtünk, mivel keresik fel rendelőjét mostanában leginkább a szülők és gyerekek.

Mivel az influenza vírusos megbetegedés, antibiotikumot általában nem ír fel rá az orvos. Érdemes láz- és köhögéscsillapítót adni a gyereknek. A napokban viszont elfogytak a patikákból a kisgyermekeknek való gyógyszerek – a szirupok és a kúpok. Szerencsére a felnőttek számára készült gyógyszereket is, a patikussal vagy orvossal való konzultáció után, csökkentett adagban, testsúly alapján be lehet adni azoknak a gyerkőcöknek, akik már képesek bevenni.

Egyes szülők azonnal orvoshoz indulnak gyermekükkel amint felszökik a láza.

Ez nem mindig megfelelő eljárás. A 38 fok feletti lázat otthon kell elkezdeni csillapítani, főleg, ha a gyermek rosszul viseli, fáj a feje, étvágytalan, nem akar inni. Türelmesen ki kell várni, míg a szer hat és a láz csökken. Biztosítsuk a bőséges folyadékfogyasztást és az ágynyugalmat.

Ha nátha, orrfolyás és köhögés jelentkezik, azokat a megfelelő gyógyszerekkel kezeljük. Gondolok itt az orrcseppekre, a köhögéscsillapítókra, száraz köhögés esetén. Ha már hurutos, felszakadó a köhögés, akkor arra hurutoldó, köptető szirupot adhatunk. De jó szolgálatot tesz ilyenkor például a mézes gyömbértea is citrommal”– tanácsolja.

gyógytea

Ajánlott a C- és D-vitamin szedése, és immunerősítőt, például bétaglükánt is lehet adni a gyereknek, ami szirupos kiszerelésben is kapható. A patikákban vannak megfelelő gyógynövényteák is a tünetek kezelésére.

Jó tudni, hogy influenza esetében a magas láz makacsul kitarthat akár négy-öt napig is, de ha a lázcsillapító hat és a gyermek megkönnyebbül legalább néhány órára, eleget iszik, eszik, éber és jól kommunikál, akkor nincs ok az aggodalomra.

Ám, ha a magas láz mellé hányás társul és fennáll a kiszáradás veszélye, vagy ha a lázcsökkenés után is túlságosan apatikus, fáradt, bágyadt, akkor orvoshoz kell fordulni. A sípoló, hörgő és a nehézlégzés, vagy olyan erős torokfájás, hogy a nyelés nehezített, is olyan tünet, amit orvosnak kell megvizsgálnia.

A legjobb, ha a szülő először telefonon konzultál a gyerekorvossal, aki ellátja tanáccsal és megmondja azt is, hogy el kell-e hozni a gyermeket rendelőbe. Ami viszont nagyon fontos, lázas csecsemőt, tehát egy év alatti kisgyermeket néhány órán belül, legkésőbb másnap reggel látnia kell a gyermekorvosnak. Ebben a korban ugyanis a betegségek sokszor atípusos tünetekkel jelentkeznek, más lefolyásúak és az ő immunrendszerük még sokkal törékenyebb”

– fűzi hozzá.

Asztalos Kele Orsolya szerint a szájmaszk viselése ugyan csak az egészségügyi intézményekben kötelező, de ajánlja olyan helyeken is, ahol nagyobb a tömeg, sok ember zsúfolódik össze. Hordásával kellemetlen fertőzésektől védhetjük meg magunkat és családtagjainkat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.