2019. február 21., 11:00

Így kezeljük okosan a vitákat a munkahelyen

A konfliktusok a leggyakrabban abból adódnak, hogy az emberek különböző elképzelésekkel közelítenek meg egy-egy problémát, és nem értenek egyet a másik véleményével. Penny Loretto karrier-tanácsadó szerint ez a munkahelyen sincs másképp.

vita
Fotó: Archívum

Vannak olyan kollégák, akik viszonylag jól kezelik a vitás helyzeteket, hatékonyan kommunikálnak, több oldalról is megközelítik és szeretnék minél jobban megérteni a felmerülő nehézséget. Azonban olyan munkatársaink is lehetnek, akik nem tudnak mit kezdeni a konfliktusokkal, agresszíven reagálnak vagy homokba dugják a fejüket, és nem hajlandóak kompromisszumot kötni. Az ilyen negatív hozzáállás nagyon megnehezíti, hogy közösen megtaláljuk a problémára a megoldást. A következő összeállításban Penny Loretto elárulja, hogyan kell helyesen viselkedni, ha esetleg nem értünk egyet valamiben a kollégáinkkal.

Tartsunk fenn jó kapcsolatokat

Kevésbé alakulnak ki vitás helyzetek, ha jó munkakapcsolatban vagyunk a kollégáinkkal. Ez az erős kötelék segít, hogy még az elején felismerjük a konfliktusokat, és alaposan megvizsgáljuk a problémákat. Így elkerülhetjük, hogy heves indulatok kísérjék a párbeszédet. Emellett a karrierszakértő arra is felhívja a figyelmünket, hogy próbáljuk meg messzire elkerülni az irodai pletykákat, amelyek könnyen alááshatják a szakmai kapcsolatainkat.

Kezdeményezzünk párbeszédet

Ha nem kezeljük helyén a konfliktust, akkor annak általában sértődés lesz a vége. Penny Loretto tapasztalatai szerint gyakran a büszkeségünk tart vissza bennünket attól, hogy párbeszédet kezdeményezzünk a kollégánkkal, és tisztázzuk a helyzetet. Pedig ha megtesszük azt a bizonyos első lépést, az nagyon jó benyomást tesz a másik félre – aki valószínűleg hasonlóan érzi magát, mint mi.

Maradjunk a tényeknél

Fontos, hogy ragaszkodjunk a tényekhez, amikor megpróbálunk megoldást találni a konfliktusra. Nagy valószínűséggel teljesen másképp látjuk a dolgokat, ezért készüljünk fel, hogy a beszélgetés közben nehéz lesz kizárni az érzelmeinket, pedig csak higgadt tárgyalással juthatunk közös nevezőre.

Legyünk rugalmasak

A szakértő szerint a konfliktusok viszonylag gyorsan megoldhatóak, ha mindegyik fél türelmesen végighallgatja a másikat anélkül, hogy bárki véleményt alkotna. A kommunikáció során mindig tartsuk tiszteletben a kollégáink elképzeléseit, és ne ragaszkodjunk mindenáron az előre megfogalmazott elképzeléseinkhez.

Jelöljük ki a célt

Bármennyire is eltér a véleményünk egy probléma megoldását illetően, vagy valamilyen munkafázis végrehajtásáról, azzal bizonyára mindenki egyetért, hogy a legjobb eredményt akarjuk elérni. A közös cél kijelölése ezért szintén segíthet az álláspontok közelítésében, erősíti a munkakapcsolatokat, ami a csapat számára csak előnyökkel járhat.

Kérjünk kívülállótól segítséget

Előfordulhat, hogy a konfliktus elhúzódik és nem sikerül megegyeznünk a kollégánkkal. Ilyenkor érdemes egy harmadik személy segítségét kérni, aki egészen más szemszögből közelítheti meg a problémát. Így talán könnyebb lesz olyan megoldást találni, ami mindenki számára elfogadható. Erre azonban olyan személyt tanácsos keresni, akinek a véleményére mindketten adunk. A főnök bevonása ugyanakkor csak alapos megfontolást követően javasolt. Ha pedig sor kerül rá, különösen fontos a fegyelmezett hozzáállás. Érvelni csak szigorúan szakmai alapon, érzelmektől mentesen lehet, és semmiképpen sem szabad ellenségesen viselkedni a vitapartnerünkkel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.