2023. július 9., 09:54

Ide pillants, kullancs! Mit tegyünk a kullancs csípése esetén?

Itt a nyár és ezzel együtt a kirándulások, táborozások időszaka. A szabadban töltött idő növeli a kullanccsal való találkozás esélyét. A kullancsok nemcsak az erdőben, hanem a városi parkokban, játszótereken is jelen vannak. Mit tegyünk, ha megcsíp? Mászik vagy pottyan? Be kell kenni vagy nem? Tekerjük vagy húzzuk? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

kullancs
Fotó: unsplash.com

A kullancs az árnyékos helyeket kedveli, az erdő aljnövényzetében, a bozótosokban tartózkodik a legszívesebben, ritkán tanyázik napsütötte réten. A kullancs sosem pottyan vagy ugrik a fáról, hanem a fűről, gazról és bokrokról akaszkodik rá az ember bőrére. Sokszor a saját kertjében kap az ember kullancsot. A kullancscsípés a rovarcsípésektől eltérően teljesen fájdalommentes. Nyálával érzésteleníti a bőrfelületet, majd speciálisan képzett első lábaival vág rajta rést és egyúttal lehorgonyozza magát. Szájszerve egy szigonyegyütteshez hasonlít, amely csak előre képes haladni. A vérszívás ideje alatt a kullancs rendkívül rugalmas potroha milliméteres nagyságtól akár borsó, sőt lóbab nagyságúra is duzzadhat.

Mit tegyünk a kullancs csípése esetén?

A kullanccsal nem feltétlenül szükséges orvoshoz fordulni, sokkal fontosabb, hogy minél hamarabb távolítsuk el. Ám nem mindegy, hogyan! 

A kullancs eltávolítására ne használjuk a régebben ajánlott módszereket, amelyek a kullancs légzését akadályozzák! Ne kenjünk olajat, nyálat, zsírt, alkoholt és semmilyen más anyagot a kullancsra, mert ha oxigénhiánnyal küzd, nagyobb eséllyel fertőz meg.

Az eltávolításhoz drogériákban, patikában kullancscsipesz is beszerezhető, de némely szemöldökcsipesz, illetve a hosszabb köröm is megfelelő.

A kullancsot a bőrhöz minél közelebb, közvetlen a bőr felszínénél csípjük meg, majd folyamatosan, egyenletes erővel húzzuk akár 20-30 másodpercig, eközben a csipesz alatt bőrünk kis sátorhoz hasonló alakban megemelkedik. Az esetek többségében a kullancs elengedi a bőrt és egyben kijön. Húzás közben enyhén csavarhatjuk az óramutató járásával ellentétes irányban. A kullancs potrohát nem szabad összenyomni, mivel ezzel az esetleg fertőzött gyomorváladékot a bőrbe öklendezi. Ha így teszünk, nem kell attól tartanunk, hogy a feje (pontosabban a szájszerve) beszakad. Az se baj, ha a kullancs feje mégis bent marad a bőrben, ez nem okoz különösebb problémát. Mint bármely idegen test, kis reakciót kelt, majd kilökődik, mint egy szálka. Ha pár napon belül mégsem lökődik ki, érdemes eltávolítani, mert gyulladást okozhat, fertőzést viszont már nem.

A kullancs eltávolítása után fertőtlenítsük a helyét! Előfordulhat, hogy a csípés helye pár napig érzékeny, piros marad, de ez a helyi reakció néhány nap alatt eltűnik. A kullancscsípés helyét érdemes néhány hétig megfigyelni.

Mikor gyanakodjunk betegségre?

Fontos tudni, hogy nem mindegyik kullancs fertőzött. Amennyiben valakit fertőzött kullancs csíp meg, még akkor is csak ritkán alakul ki betegség. A kullancs által terjesztett két leggyakoribb betegség a Lyme-kór, azaz borreliosis és a vírusos agyvelőgyulladás. 

Lyme (ejtsd: lájm) egy amerikai kisváros Connecticut államban, itt fedezték fel ezt a betegséget 1977-ben. A Lyme-kórt egy baktérium, a Borrelia burgdorferi okozza, a kullancsok akár 10-50%- a is hordozhatja ezt a kórokozót, de betegség csak az esetek töredékében alakul ki.

Kezdetben, a kullancs csípése után néhány nappal egy piros, körkörös, kokárdaszerű folt jelenik meg a bőrön, ami fokozatosan növekszik, aztán magától elmúlik. A betegséget ebben a stádiumban a legkönnyebb megállapítani, és ilyen esetben meg kell kezdeni a kezelést antibiotikummal. Ha a betegség krónikussá válik, ízületi gyulladást, arcidegbénulást, idegrendszeri panaszokat, memóriazavart, szívritmuszavart, szívizomgyulladást is okozhat. Borreliosis elleni védőoltás jelenleg még nem áll rendelkezésünkre.

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás

A kullancs csípésével terjedő agyvelőgyulladás (encephalitis) viszonylag ritka. Az esetek zömében a betegség lefolyása kétfázisú. A csípés után 10-14 nappal influenzaszerű tünetek jelentkeznek, azaz láz, izomfájdalmak, levertség, melyek pár nap alatt elmúlnak. Néhány tünetmentes nap után kezdődik az idegrendszeri gyulladás: magas láz, igen erős fejfájás, aluszékonyság, szédülés és hányás, néhány esetben eszméletvesztés is bekövetkezhet.

A kullancs okozta agyvelőgyulladás súlyossága az életkor előrehaladtával nő. A betegség kezelésére nincsenek specifikus gyógyszerek, csak tüneti terápia.

A megbetegedettek egy része teljesen felépül, egyeseknél maradandó bénulás alakulhat ki, és sokan panaszkodnak a gyógyulás után szellemi, fizikai teljesítményük romlásáról. Míg a Lyme-kór ellen nincs, e betegség ellen viszont van védőoltás, amely hatékony segítséget nyújt a megelőzésben. Az oltás 4-5 éves korban már ajánlott, de 1 éves kor felett már beadható.

A kullancs bevizsgálása

Nagy piaca van jelenleg a közel sem ingyen kínált kullancsvizsgálatnak, amely azt hivatott kimutatni, hogy a kullancs fertőzött-e. Nagy eséllyel lehet pozitív az eredmény, hiszen bőven van fertőzött kullancs, annak viszont nagyon kicsi az esélye, hogy megfertőzte gyermekünket. Nem beszélve arról, hogy minden tesztnek van „érzékenysége”, tehát kaphatunk hamisan pozitív, de hamisan negatív eredményt is.

Neves infektológus szakemberek állítják: abból, hogy a kullancs fertőzött, nem következik automatikusan, hogy az áldozatát is megfertőzte.

Annak a valószínűsége, hogy egy fertőzött kullancs csípése után Lyme-betegség alakul ki, 2%. Tünetmentes állapot esetén, pusztán a pozitív kullancsteszt miatti antibiotikum szedése a legnagyobb valószínűséggel nemcsak, hogy felesleges, de káros. A világ vezető szakmai irányelvei nem ajánlják a kullancs bevizsgálását.

Útravaló tudnivaló

- Túra, kirándulás után mihamarabb, alaposan nézzük át gyermekünk egész testét! A kullancs a hajlatok lágy bőrét kedveli, tehát a lágyék, hónalj tájékát és a fül mögötti területeket. 

- A kullancsot minél előbb, lehetőleg 24 órán belül távolítsuk el, így minimálisra csökken a fertőződés esélye!

- Előtte ne kenjük be semmivel, eltávolítás után fertőtlenítsük a helyét!

- Két körmünk között nyomjuk szét az eltávolított betolakodót, majd fertőtlenítsük a kezünket!

- Jegyezzük fel a csípés helyét és idejét, figyeljük a gyermek bőrét, állapotát!

- Ha nincsenek tünetek, ne kérjünk vérvételt, mert hamis eredményhez vezethet, több kárt, mint hasznot hozhat!

- A kullancsot bevizsgáltatni nem érdemes, sőt felesleges pénzkidobás!

- Forduljunk orvoshoz, ha a csípés helyén növekvő bőrpír keletkezik, vagy láz, hányás, idegrendszeri panaszok, arcidegbénulás, szédülés, izom, izületi fájdalmak, erős fejfájás, komoly fáradékonyság esetén!

- A vírusos agyvelőgyulladás ellen hatékonyan védekezhetünk védőoltással. Ideális, ha az őszi-téli időszakban kezdjük meg az oltást, mely 3 adagból áll, majd emlékeztető oltások szükségesek. 

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2023/26-os számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.