I. Martosi Szabadegyetem: szombaton a popzenéé lesz a főszerep

hirek.sk 2013. július 03., 14:49
MARTOS. Eklektikus műsor állt össze az I. Martosi Szabadegyetem harmadik, szombati napjára. Sok politikus megfordul majd ezen a napon a Feszty parkban, mégsem csak róluk lesz szó, és némi botrány is várható. Ami a nagyszínpadot illeti, a csütörtöki rock és a pénteki népzenei túlsúly után, szombat este a popzenéé lesz a főszerep.

A nap ismét egy régió bemutatkozásával kezdődik, ami az előadások és a beszélgetések alatt is zajlik majd. Szombaton az Ipoly-mentén lesz a hangsúly: Ragyolcról (Radzovce) a néptáncegyüttes jön, ott lesznek a százdi (Sazdice) citerások, valamint a szalkai (Salka) hagyományőrzők, kézművesek és kemencések. Végül a füleki (Fi¾akovo) Zsákszínház zárja majd a hamisítatlan palóc hangulatot – tájékoztatták portálunkat a Via Nova Ifjúsági Csoport szervezői.

Akit emellett közéleti dolgok is érdekelnek, az továbbra is beszélgetések egész sorában lubickolhat Martoson (Martovce). Először Esterházy János élete és mártírhalála kerül a középpontba.

„Esterházy a Felvidék déli részének visszacsatolása után egyetlen politikusként vállalta a Szlovákiában maradt kb. negyvenezer magyar érdekképviseletét. Dacolt a korszak embertelen diktatúráival, de végül őt magát is elpusztították, ma pedig az emlékét is viták övezik. Ezt próbáljuk tisztába tenni Molnár Imre történészprofesszor előadása által. Eközben a másik helyszínen magyarországi kormánypárti és ellenzéki képviselők ülnek egy asztalhoz. Mindannyiunk közös ügyéről, a magyar országimázsról lesz szó, amelyet az utóbbi években szokatlanul sok támadás ér különböző nyugat-európai szervezetek részéről. A cigánysággal való együttélésünk, illetve az ő felzárkóztatásuk kényelmetlen kérdés, és a jelentős pénzráfordítás ellenére eddig nem hozott társadalmi sikerélményt. A kényes témáról beszélgetnek szakértők és érintettek, és bizonyára a közönség sem marad ki az eszmecseréből“ – magyarázták a „vianovások“.

A Sorsunk, Európa című beszélgetés során Csáky Pál és vendégei beszélgetnek földrészünk jövőjéről és jövőbeni esélyeiről, lehetséges útjairól.

„Az oknyomozó újságírás az egyik legjobban mitizált szakma, mindenkinek a sejtelmes ügyiratokban turkáló, maffia által üldözött, zilált, koffein- és nikotinfüggő újságíró képei jelennek meg. Az erről alkotott képünket Tom Nicholson árnyalja. A Gorilla-ügy leleplezésével szlovákiai hírnevet szerzett újságíró bizonyára az ország húszéves történetének legnagyobb botrányáról is megoszt néhány érdekességet a hallgatókkal“ – árulták el a szervezők.

A beszélgetéssorozatot szombaton, a határon túli magyar közösségek politikai vezetői zárják. A nemzetpolitikai kerekasztal körül a felvidéki, erdélyi és délvidéki magyar pártok elnökei társaságában ott lesz Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is.

A zenei rész ezúttal a pop műfaj felé nyit. A tévés tehetségkutatóból megismert, népszerű Vastag Csaba fellépését Magyarország egyik fő mai slágergyárosa, a Hooligans együttes követi. Késő estétől a fergeteges Bonita Party fog nagy zajt csapni. Az egyre fáradtabb martlakókra ezután már csak egy félig átaludt éjszaka vár, hogy kibírják talpon a kiváló vasárnapi programot.

0 HOZZÁSZÓLÁS