2023. április 11., 16:24

Húsvéti tojáskeresés a Tök jó farmon - KÉPEKKEL

Gyermekként nagy élmény volt számomra a húsvéti tojáskeresés, amelyet minden évben nagymamám készített gondosan elő. Elrejtette a hímes tojásokat és az apró húsvéti meglepetéseket a kertben. Mi, az unokák pedig izgatottan és örömmel keresgéltük ezeket a bokrok alatt vagy a virágok között. Bár több évtized is eltelt azóta, mégis ez a kedves élmény villant fel előttem, amikor húsvéthétfőn az Egyházgelléhez közeli Cséfalvára, a Tök jó családi farmra érkeztem.    

farm
Galéria
+1 kép a galériában
A bejárat
Fotó: Molnár Anna
A tök volt előbb, aztán jött a tojás

„Egy kicsit újra a természet felé irányítani az embereket, tulajdonképpen ez volt a cél, mikor belevágtunk!” - kezdi a beszélgetést Katona Mónika. Majd hozzáteszi: több szabadideje volt a szülési szabadság alatt, ezért kezdtek gazdálkodni, vagyis a családi telken tököt ültetni barátnőjével, Farkas Barbarával. Ezután készítettek elő több kreatívan dekorált, fotózásra alkalmas helyszínt is a farmon. Kellett kis marketinget a töktermesztés köré fonni, hogy kicsalogassák az embereket Cséfalvára. Gyorsan felfedezték, megszerették a fényképészek meg a családok is a farmot, hiszen impozáns fotóhelyszínként is bevált a Tök jónak elnevezett gazdaság. Amelyen immár harmadik éve termesztenek különféle tököt.

Vannak dísz-, illetve fogyasztásra alkalmas tökök. Összesen tizenhat fajtát termesztünk!”

– folytatja Barbara. Majd elmondja, hogy az utolsó darabig mind eladják a termést, részben virágüzletekbe szállítanak, de nagy mennyiségben visznek tőlük különféle kereskedők is. A Blue Hubbard a legsikeresebb fajta a fogyasztásra alkalmasak közül, valamint a rózsaszínű banánnak keresztelt termény, vagyis a Pink Banana. A szokatlan színe és alakja miatt kapta ezt az elnevezést, narancs árnyalatú, az íze pedig édes.

Megtudom, hogy próbálnak olyan fajtákat termeszteni, amelyek nincsenek a környéken, pedig kedvezőek a feltételek számukra a Csallóközben.

Kérdésemre elmondják, hogy az egész család besegít az ültetésnél és a szedésnél is. A két barátnő pedig hobbiként végzi ezt a tevékenységet, Barbara jogász, Mónika pedig közgazdász végzettséggel rendelkezik, és fő tevékenységük ezekhez a területekhez köti őket, egyelőre...

szervezők
A szervezők: Barbara és Mónika
Fotó:  Molnár Anna
A húsvéti tojáskeresés
A tél rendszerint hosszú számunkra, ilyenkor áprilisban már alig várja az ember, hogy kimehessen a szabadba. Ekkor jött az újabb ötlet, a húsvéti tojásvadászat, egy egész napos családi program szervezése”

- közli Mónika. Elmondja, hogy tavaly került sor először a húsvéthétfői rendezvényre, már akkor is sokan jöttek el, de az idén jóval többen látogattak el a farmra. Szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzájuk.  A szülők itt is segítenek, édesanyák és édesapák, mindenkinek feladata van. Próbálnak mindig valamit újítani, még érdekesebbé tenni a húsvéti programot.

„Kijönnek az emberek. Leginkább családok érkeznek, nem kevesen a nagyszülőkkel is. Friss levegőn vannak, beszélgetnek. Nézzen csak körül, itt mindenki vidám, mindenki mosolyog!” – mondja büszkén Mónika.

Van itt arcfestés, kézműves foglalkozás, tojásfestés, de közös ültetés is, napraforgó -, uborka -, és tökmagot ültetnek a gyermekek. A tojáskeresés pedig meseszép helyszínen, a virágzó gyümölcsfák között valósul meg. Csoportokat indítanak a vadászatra bizonyos időközönként, az összegyűjtött tojásokat pedig kisebb ajándékokra válthatják be a gyermekek. 12 eurós belépőért kínálták mindezt a gyermekeknek a szervezők.
ültetés
Az ültetés
Fotó:  Molnár Anna
Szencről, Dunaszerdahelyről, Pozsonyból, valamint a környező falvakból érkeztek

„Jó sok tojást gyűjtöttem, ezeket gyümölcsitalra, kis érdességre és egy ilyen csillogó- villogó répára cseréltem be!” – mondja Csörgő Dóra Dunaszerdahelyről, majd beáll édesanyjával az arcfestésre sorakozók közé. „Hamarosan megérkezik a kistesóm is, azt mondták húsvétkor már itt lesz, de még ott van anyukám pocakjában” - folytatja. Az anyuka pedig megerősíti, hogy a leánytestvér bizony a napokban megérkezhet.

Tükör Gréta Albárról érkezett és a kukoricamorzsolással próbálkozik.  A nyuszisimogató és a húsvéti fotófal is közkedvelt. A szervezők előszeretettel gyűjtik a régi tárgyakat is, megjavítják, kifestik, lelket adnak ezeknek. 

„Már az egész pajta tele van ezekből az ósdi, de számunkra nagyon értékes dolgokból. Fotósoknak is kölcsönözzük ezeket, akár húsvéti, de akár más tematikához is lehet válogatni, ezekből készítjük mi is a fotóhelyszíneket itt a farmon!” – emeli ki Barbara.

A húsvéti rendezvényen kisebb zöldségkiállítás, házi termékek kóstolója várta a látogatókat, friss retek, újhagyma, de kapható volt sült kolbász is, vagy házipálinka, a Gazda pálinkája, Barbara édesapja ezeknek felelőse.

„Szencről érkeztünk, már nagyon vártuk ezt az eseményt. Tavaly is itt voltunk – újságolta az egyik anyuka. Két gyermekünk, 4 éves kisfiunk és egy 6 éves lányunk kézműveskedik. Míg ők játszanak, a férjem a sült kolbászt majszolja”.

A Skye nevű ötéves kislány szorgalmasan ültet. Ő Hegyétéről jött szüleivel, Pozsonyból költöztek a Csallóközbe. Dunaszerdahelyre jár óvodába, edukációs gyermekvideók alapján sajátította el az angol nyelvet, a szlovák mellett magyarul is tanul, tudom meg édesapjától.

A napokban következik majd a tökpalánták ültetése, valószínűleg kegyes lesz az időjárás és elkezdődhet a kinti munka. Egyszer szeretnénk csak ezzel foglalkozni, de ez nem megy egyik napról a másikra.
farm
Barbara és Mónika
Fotó:  Molnár Anna

Amit kitermelünk, mindig azt fektetjük be a következő időszakra, abból újítunk, építünk újabb attrakciókat a farmon. Barátnők vagyunk, annyit dolgozunk együtt, hogy már hasonlítunk is egymásra, többen azt hiszik, hogy testvérek vagyunk“ – fejezi be mosolyogva Mónika.

Nehezen jutok ki a szűk utcából. Még kora délután is újabb autók érkeznek, foglalnak le szinte minden szabad helyet.  Ezután pedig estefelé mindannyian, de főképp a gyermekek sok emlékezetes élménnyel gazdagodva indultak haza. Akár csak jómagam egykor...

farm
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.