2022. május 8., 08:34

Hunyadi János - a svájci Burgdorfban

Törökverőnk neve a Kárpát-medencében és a Balkánon közismert, ám ezeken túl már nemigen akad nyomára a történelmünk iránt érdeklődő. Annál kellemesebb meglepetés egy kis svájci városban az az utcanév, amely Hunyadi János (1407?-1456) emlékét őrzi és hirdeti.

Burgdorf
Fotó: A szerző felvétele
Burgdorf

 A berni kantonban meghúzódó, váráról nevezetes Burgdorf városkának vasútállomása felé vezető főutca egyik mellékutcája 1905 óta a Hunyadigasse nevet viseli.

Burgdorf
Fotó:  Papp Mihályné Wegrosta Edit
A Hunyadiról elnevezett utca

Az útbaigazító-tájékoztató tábla eléggé szabadon kezeli a – máig bizonytalan – születési évet, azt viszont határozottan leszögezi, hogy „magyar szabadságharcos” volt az ily módon megtisztelt névadó.

Egy helytörténész azt is tudni véli, hogy az utcácskában egykor egy lelkes Hunyadi-rajongó lakott, aki addig érvelt a nándorfehérvári győző emlékének megörökítése mellett, míg az önkormányzat rábólintott.

Így hát Tell Vilmos hazájában e formában őrzik Hunyadi János („Johann”) nevét is.

A tábla felfedezése Papp Mihályné Wegrosta Edit érdeme, aki nemcsak megörült a váratlan magyar emléknek, de le is fényképezte azt.

Az ottani kíváncsiak számára egy helyi rádióadó (DRS Musikwelle) a közelmúltban részleteket közölt a térben és időben távoli hősről, megmagyarázva, hogy olyan magyar államférfiről és hadvezérről van szó, aki jelentős győzelmeket aratott az oszmánokkal vívott csatákban. A rádióadást beharangozó műsorújság egy pécsi szoborfotóval is ráerősített a hírre.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.