2019. június 27., 17:23

Hová tegyem a gyereket nyáron?

A nyári szünet minden gyerek álma. Végre nem kell korán kelni, nincs tanulnivaló, csak a barátok és a szórakozás. Ám a dolgozó szülőknek nem épp felhőtlen ez a két hónap. Sokaknak okoz fejtörést, hova tegye gyermekét, míg dolgozik? Milyen programot, nyaralást, értelmes elfoglaltságot szervezzen csemetéjének az iskolai vakációra? Ezért érdemes körülnéznézni a nyári táborok kínálatában is.

nyari-szunet1.jpg
Médialapozó
Fotó: Internet

Pár nap és kezdődik a nyári szünet. Ilyenkor gyakrabban van együtt a család, közös programokat szerveznek, strandolnak, kirándulnak. De nem mindenki teheti ezt meg. Sokaknak rémálom ez a két hónap.

A szülők dolgoznak, a gyermek elhelyezése pedig problémás.

Talán a kisgyermekes családok vannak a legszerencsésebb helyzetben, hisz néhány óvoda nyáron is nyitva tart. Füleken két vegyes tanítási nyelvű óvoda működik, melyek felváltva, egy hónapon keresztül fogadják a dolgozó szülők gyermekeit.

„Óvodánk ezen a nyáron augusztusban tart nyitva. A nyári időszakban 84 gyereket tudunk elhelyezni négy osztályban. Ilyenkor a Štúr Utcai óvodások csoportja is nálunk „nyaral”. Júliusban pedig a Štúr Utcai Óvoda áll a szülők és gyermekek rendelkezésére. Ott öt csoportot fogadnak majd. Főleg a dolgozó szülők igénylik az óvoda nyári nyitvatartását“- nyilatkozta Varga Danica, a Daxner Utcai Óvoda igazgatója.

Van is rá igény bőven, hisz a szülőknek könnyebbséget jelent, hogy biztos helyen tudhatják a kicsiket.

Az óvónők törekednek arra, hogy a gyerekek számára érdekes tevékenységet kínáljanak. Fokozott figyelmet szentelnek az egészségdvédelemre, ügyelnek az árnyékos udvarra, a napozókrém használatára, a megfelelő vízmennyiségre.

Füleken nem csak az óvoda készül nyári programokkal. Pénztárcájukhoz mérten, különféle táborok közül választhatnak a szülők.

Július 1-12. között a II. Koháry István Alapiskola napközije tart nyitva. Azoknak a szülőknek jelent segítséget ez a közel két hét, kiknek csemetéje az intézmény alsó tagozatán tanul. Az iskola vezetése feltételként szabta meg, hogy azok a gyermekek jelentkezzenek, kiknek mindkét szülője dolgozik, hogy őket tehermentesítsék ebben az időszakban. A megszokott napközis programok mellett a pedagógusok egyéb aktivitásokkal is készülnek. Így ügyességi játékokkal, vetélkedőkkel, közös fagyizással, múzeumlátogatással, és egyéb mókával várják a gyerekeket. A beugró 2 euró/fő.

Július 29. és augusztus 2. között zajlik a Novohrad - Nógrád Geopark Nyári tábora, melynek maximális létszáma 25 fő. A napközis tábort az alapiskolások számára rendezik az NTIC udvarán, naponta 9.00 órától 16.00 óráig. A tábor programjában helyet kaptak a kézműves foglalkozások, ismeretterjesztő túrák, előadások, ökojátékok, interaktív vetélkedők és sok más. A részvételi díj 25 euró/fő/ tábor, az ár az étkezést nem tartalmazza. A szervezők július 21-ig várják a jelentkezőket. A tábor legfontosabb célja, hogy megismertesse a résztevő gyermekkel a Novohrad-Nógrád Geopark területének földtani természeti és kulturális értékeit, a foglalkozásokon keresztül elmélyítse bennük a táj, a természet szeretetét, a környezetvédelem fontosságát.

A 47. sz II. Koháry István Cserkészcsapat augusztus 4–14. között szervezi nyári cserkésztáborát, melyet idén Egyházasbást község határán, a Mogyoróskútnál tartanak. A táborba elsősorban Fülek, Léva és Rimaszombat cserkészeit várják a szervezők, akik közösségépítő játékokkal, vízi programokkal, akadályversennyel, kirándulással készülnek. A tábor a természet szeretetére, megóvására neveli a gyerekeket.

A kínálat tehát bőséges, aki viszont nem engedheti meg magának a plusz kiadást, máshogy kénytelen megoldani a gyermek elhelyezését.

Ilyenkor a dolgozó szülők főként a nagyszülőkre számítanak, már ha azok nyugdíjasok.

A gyerek számára fontosak a kortárs kapcsolatok, ezért engedni kell, hogy a barátaival is együtt legyen. Ám a legfantasztikusabb nyaralás számára az, ha együtt lehet, együtt utazhat el a család.

A közös élmények, nagy beszélgetések segítenek feltöltődni. Így bármennyire jól szervezett legyen a táborozás, akkora élményt nem jelenthet, mintha anyával és apával sikerül elmenni biciklizni vagy kirándulni. Nagyon fontos tehát, hogy ha csak tehetik, nyáron is legyenek minél többet gyerekeikkel.

nyari-szunet1.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.