2021. április 28., 13:05

Holtomiglan, holtodiglan…? Ej, ráérünk arra még!

A 2020-as év statisztikái nem túl biztatóak. Legalábbis, ami a házasságkötéseket illeti. Tavaly csupán 23,8 ezer pár fogadott örök hűséget egymásnak, ami 21 százalékkal kevesebb, mint a 2015-2019 kötött házasságok átlagos száma. Ráadásul 1918 óta nem volt ilyen kevés esküvő az országban.

házasságkötés
Fotó: Pixabay

A járványnak tudható be, hogy március és június között csökkent a legnagyobb mértékben az esküvők száma. Ami viszont emelkedett, az a házasulandók életkora. Már nem annyira a hamvas alig huszonévesek állnak az oltár elé, hanem inkább az érettebb harmincasok. A később kötött házasságok demográfiai következménye pedig az, hogy kevesebb gyermek születik.

Aki ma Szlovákiában frigyre lép, az 30 éves kora körül jár, derül ki a statisztikákból.

A legöregebb vőlegények Pozsony megyében vannak. Itt a férfiak már közelebb vannak a negyvenhez, amikor rászánják magukat a boldogító igen kimondására. Egészen pontosan átlagosan 37 évesen és 2 hónaposan nősülnek. A menyasszonyok se sokkal fiatalabbak, átlagosan 34 évesek és 5 hónaposak, amikor felöltik a hófehér ruhát. A legfiatalabb házasulandók pedig Eperjes megyében élnek.

Néhány évtizeddel ezelőtt Szlovákia még azok közé az államok közé tartozott, ahol a korai házasodás volt a jellemző. Az utóbbi évtizedekben azonban hozzánk is „beszökött” a nyugati trend, az érettebb korban való házasságkötés.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint 1993 óta a férfiak és nők esetében is átlagosan kilenc évvel nőtt a házasulandók életkora.

Jelenleg a szlovákiai férfiak és nők leggyakrabban a 25-29 éves koruk körül fogadnak örök hűséget egymásnak, miközben már régóta emelkedik a harminc fölött férfiak aránya és ezzel egyidejűleg a 25 év feletti menyasszonyok száma is.

Jelentősen csökkent a legfiatalabb korosztály, a 16-24 év közötti menyasszonyok és vőlegények aránya.

2020-ban Szlovákiában 10 olyan házasság köttetett, ahol a vőlegény csak 16 éves volt.

A legidősebb férfi, aki nősülésre adta a fejét, 90 éves volt, a legidősebb menyasszony pedig 86.

Tavaly nőtt azoknak az esküvőknek a száma, amelyekre nem szombaton került sor. A második legkedveltebb nap a péntek, a harmadik pedig a csütörtök lett. A legkevesebb frigy, 375, vasárnap köttetett, ami az összes esküvők 2 százalékát teszi ki.

A koronavírus-járvány alaposan rányomta bélyegét a házasodási kedvre is. Elsősorban márciustól júniusig csökkent drasztikus mértékben a házasságkötések száma. Márciusban csak 573 esküvő volt.

A legtöbb pedig szeptemberben, amikor 5000 pár mondta ki a boldogító igent.

Félő, hogy a 2021-es statisztikákban is erősen rezonálni fog a járvány hatása. És nemcsak a házasságkötések, hanem a gyermekvállalás terén is. Sokan ugyanis a bizonytalan, sokszor reménytelennek látszó és elkeserítő helyzetben nem mernek belevágni a családalapításba vagy a már meglévő bővítésébe.

Néhány érdekesség a 2020-as esküvőkről:

  • 24 ezer pár fogadott örök hűséget egymásnak, ami 6500-al kevesebb mint az utolsó öt év átlaga
  • 2020-ban 1000 lakosra 4,4 esküvő esett. Az 1919-es rekord, amit azóta sem sikerült megdönteni, 49 ezer esküvő volt, amikor is 1000 lakosra 16,5 esküvő jutott
  • a házasságok 84 százalékában a menyasszony és vőlegény először házasodott
  • a mágikusnak számító 2020.10.10 dátumot összesen 1 037 pár választotta esküvője napjának
  •  2020. december 25-én, november 17-én és november 8-án egyetlen frigy sem köttetett az országban
  • a házasulandók közti legnagyobb korkülönbség, idősebb férfi esetében 41 év volt
  • a házasulandók közti legnagyobb korkülönbség, idősebb nő esetében 30 év volt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.