2020. szeptember 24., 11:57

Hogyan védekezzünk a koronavírus ellen? Milyen tárgyakat fertőtlenítsen okvetlenül?

Bár az új típusú koronavírus megjelenése mindenkit rákényszerít, hogy nagyobb figyelmet fordítson környezete tisztán tartására, mindent mégsem takaríthatunk le nap mint nap. Van azonban néhány olyan, sokat használt tárgy, amelyekkel tanácsos lenne megtenni.

Zuhanyrózsa

A rendszeres fürdés miatt gyakran nedves a zuhanyrózsánk, amelyen könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. Ezeknek a belégzése akár tüdőfertőzést is okozhat. Vízkőoldós fertőtlenítővel még csillogóvá is varázsolhatjuk a zuhanyfejet.

Gyűrű

Sokan vannak, akik folyamatosan hordják kedvenc gyűrűjüket, vagy például jegygyűrűt viselnek, amit csak ritkán vesznek le. Ennek a tisztítását is érdemes naponta elvégezni. Több kutatás is bizonyította, hogy sokkal több kórokozó van azoknak a kezén, akik gyűrűt hordanak, mint azokén, akik nem.

Kapcsolók

Érdemes mindennap áttörölni a kilincseket, a lámpakapcsolókat,

de még a tévé távirányítóját is vírus- és baktériumölő nedves törlőkendővel. Gyakran fogjuk meg ezeket úgy, hogy nem mosunk előtte kezet.

Mobiltelefon

Legtöbbször a mobiltelefonunkhoz érünk hozzá. A készülékre a kezünkön lévő kórokozók könnyen rákerülnek, onnan az arcunkra, majd a szervezetünkbe. Ezért fontos, hogy a mobilunkat is naponta töröljük át.

Számítógép

A billentyűzet is rengeteg mikroorganizmust hordozhat. Sokszor mosatlan kézzel ülünk a számítógép elé dolgozni vagy csak szórakozni. Azt pedig szinte észre sem vesszük, hogy mindeközben mennyit nyúlunk az arcunkhoz.

Mosdókagyló

Nem árt naponta áttörölni a mosdókagylót és a csapot is.

Gondoljunk csak bele, hogy itt mosunk rendszeresen kezet és fogat, jó sok kosz megtapadhat ezeken a tárgyakon.

Szemüveg

Föl-le vesszük a szemüveget, a napszemüveget, így a keretre rátapadnak a kezünkön lévő kórokozók. Csak egy mozdulat mindennap megtörölni a szemüveget, amitől nemcsak tisztábban látunk, hanem a fertőzéseket is könnyebben elkerülhetjük.

Ne feledkezzünk meg az autóról sem!

Az otthonunkon kívül érdemes a kocsira is időt szánni.

Nem hangzik túl életszerűnek, hogy mindennap komplett takarítást végzünk, de a kormánykerék, a slusszkulcs és a váltógomb letörlése pillanatok alatt elvégezhető, és rengeteg kórokozótól megszabadíthat.

Hatásos házi szerek

Facsarjuk ki néhány citromnak a levét, tegyünk hozzá pár csepp illóolajat és annyi szódabikarbónát, hogy kenhető masszát kapjunk. Ezzel dörzsöljük át a tisztítandó felületeket. Az ecet is jó baktériumölő: keverjünk össze 1,5 deci vizet és 0,5 deci 20%-os étkezési ecetet. Legegyszerűbb szórófejes flakonba önteni és abból kifújni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.