2022. október 31., 19:47

Hogyan trükközünk, hogy a fűtésre ne menjen rá a gatyánk?

Talán nem túlzás azt állítani, hogy ezekben a napokban a legtöbbünket az foglalkoztatja, hogyan fűtsünk takarékosan. Hogyan biztosítsuk otthonaink melegét úgy, hogy közben azért tönkre se menjünk? Aggasztó, hogy ezekben az energiaválságos időkben egyelőre még azt sem tudni, mennyit fizetünk jövőre a villanyért, a gázért és a vízért. Pedig sokan szeretnének felkészülni az esetleges pluszkiadásokra. Jó lenne tudni, mennyi lesz az annyi.

kályha
Fotó: pixabay.com

Ez a ködös, nyálkás októbervég lassan, de biztosan mindenkit rákényszerít arra, hogy begyújtson. Kályhába, fatüzelésű kazánba, vagy beállítsa a hőfokot a gázfűtés termosztáján, elindítsa a villanyfűtést.

Faluhelyen már jó néhány hete, főleg estefelé okádják a kémények a sűrű fekete vagy sötétszürke füstöt és büdös van. Ebből a laikus azt sejti, hogy bizony nem jóféle keményfával durrantottak be, hanem azzal, ami a kezük ügyébe került. Gyengébb minőségű puhafával, ne adj isten, szeméttel…

Hogyan fűtsünk úgy, hogy a gatyánk ne menjen rá? Milyen trükköket alkalmaz a fűtésszámla kordában tartása érdekében?

Ezeket a kérdéseket környezetünkben többeknek is feltettük. Habár azt ősszel már látni lehetett, hogy a tehetősebbek szigeteltették házaikat és sokan külső redőnyöket szereltettek fel. Mások leszőnyegezték a lakást. Akiknek a gáz- vagy a villanyfűtésen kívül kályhájuk, kandallójuk is van, azok pedig fát vásároltak. Igaz, azt is jóval borsosabb áron, mint tavaly ilyenkor.

Eddig jóformán csak hangulatfűtésünk volt, meséli az egyik megkérdezett, akinek háza szigetelt és külső redőnyökkel is felszerelt.

Magyarán: estefelé begyújtottak a nappaliban lévő kályhába, aminek melege a nyitott ajtókon keresztül átjárta a többi szobát is.

Ami a közelgő telet illeti, úgy tervezik, hétközben napközben, amikor senki sincs otthon, megy majd a gázfűtés takarékon, munkából hazaérve teszik feljebb hőfokot a termosztáton. Hétvégén, ünnepek alatt pedig főleg kályhával fűtenek.

Van, aki úgy készül a télre, hogy éjszakára veszi takarékra a fűtést, lefekvés előtt, és reggel teszi magasabbra a hőfokot.

Az idős emberek inkább abban gondolkoznak, hogy napközben csak a konyhában fognak melegíteni kályhával, hősugárzóval, a főzés-sütés melegével. Csak estefelé kapcsolják be a fűtést a lakás többi részén. Van, aki most még csak plédbe pólyálva tévézik esténként, és két paplan, vagy dunyha alatt alszik, mert úgy ki lehet bírni a fűtetlen szobában is.

Olyanok is akadnak szép számmal, e sorok írója is, akik szenzitívebb, okosabb fűtésszabályozókra, termosztátokra váltottak.

Egyesek napközben 21 fokra fűtik fel a lakást, de este, lefekvés előtt leveszik 18-ra a hőfokot. Aludni úgyis hidegben egészséges.

Olyanok is vannak, akik napközben élvezik a meleget rendesen, de éjjelre teljesen kikapcsolják a fűtést. Hideg radiátorok mellett, kihűlt szobákban isszák a reggeli kávét. Gyorsan átszellőztetik a lakást, aztán kapcsolják be újra a fűtést.

Van, aki úgy próbál trükközni, hogy a használaton kívüli helyiségekben egyszerűen kikapcsolja a fűtést. A legtöbben azonban azt az elvet vallják, hogy mínusz 1-2 fok és plusz egy pulóver és meleg zokni.

És persze sok meleg tea. Meg abban bíznak, hogy nem tol ki velünk ez a tél, és elkerülnek minket a kemény mínuszok.

Ja, és azt is remélik, hogy állambácsi emberei nem kopogtatnak majd be a lakások ajtaján azzal a szándékkal, hogy a hőfokot ellenőrizzék a termosztátokon. Merthogy ha hiszik, ha  nem, még olyan embert is találtunk, aki töredelmesen bevallotta, hogy egy dolgon nem tud és nem is akar spórolni. A fűtésen. Szeret melegben lenni, ezért megfizeti az árát, bármennyibe kerül is...

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.