2019. április 1., 07:35

Hogyan csináljunk régiből újat?

Nemhiába hívják fel a figyelmünket oly gyakran a környezetvédők, hogy óriási mértékű túltermelés nyomasztja a világot és a környezetet. Ez alól nem kivétel a divat világa sem. A futószalagon gyártott ruhák olyan szinten lepték el a boltokat, hogy az emberek többségének meg sem fordul a fejében, milyen körülmények között készülnek ezek. 

divat
Fotó: Facebook

Senkit sem lehet hibáztatni azért, hogy gyors termeléssel előállított ruhákat vesz, hiszen sokkal olcsóbbak, bárhol beléjük botlunk, és kinézetre olyan minőségűeknek tűnnek, mint egy-egy tervező által, kézzel készített darab. Ennek ellenére törekednünk kéne arra, hogy minél kevésbé támogassuk a kizsákmányoló ruhagyártó cégeket, és olyan darabokat vásároljunk, amelyekről tudjuk, hogy ki készítette. Persze, az egyedi darabok sokkal drágábbak, de az sem mellékes, hogy ne halmozzunk fel a gardróbunkban sok felesleges ruhát és kiegészítőt. Törekedjünk arra, hogy kevesebb, jobb minőségű darabot vásároljunk, amit akár tíz év múlva is viselhetünk. Ha pedig már meguntuk és át szeretnénk alakítani, az sem lehetetlen. Számtalan trükk létezik, amivel új életet lehelhetünk megunt ruhadarabjainkba.

Fehérítés

A múltidézés jelenleg virágkorát éli a divatban, hiszen 2019-ben a tervezők arra törekednek, hogy megidézzék a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes éveket. Ez a farmeranyagokkal sincs másként. Az elmúlt pár évben inkább a sötét farmerek domináltak, az idén azonban, hosszú szünet után visszatérnek a ’90-es évek világos, márvány koptatott farmerjei. Nemcsak nadrágként, de dzseki, kezeslábas, szoknya formájában is. A farmert kiválóan lehet kombinálni bármivel, ezért olyan eleme a ruhatárunknak, amit sosem fogunk feleslegesnek érezni. De ha már mégis meguntuk volna a sötét színt, könnyen kifehéríthetjük. Ehhez nem kell más, mint ruhafehérítő, ami bármelyik drogériában kapható. Vigyázzunk vele, hiszen bőrrel érintkezve irritációt okozhat. Használjunk gumikesztyűt, ha a fehérítővel dolgozunk. Tegyük a fehérítős vízbe a nadrágot akár egész éjjelre is. Másnapra szemmel látható lesz az eredmény. A fehérítést követően mossuk ki a nadrágot. Csak ennyi kell hozzá, hogy egy megunt darabból újra kedvenc legyen.

A felsőrészek átalakítása

Vágjunk bele! Szó szerint. Ha akad olyan felsőnk, amit unalmasnak találunk, ne féljünk elővenni az ollót és megszabdalni kicsit. Persze nem vakmerően, hanem egy kis ötletelés után. Egy egyszerű, hosszú ujjú felsőből nehéz olyat venni, ami ne jönne szembe az utcán folytonosan. Ha van ilyenünk, vágjuk fel az ujját, varrjunk a vágás mentére pár gombot, és máris egy egyedi darabot kapunk. Ha kicsit ügyesebbek vagyunk, a felvágott rész alá csipkét is varrhatunk, és elegánssá varázsolhatjuk a leghétköznapibb felsőt is. Természetesen nemcsak az ujjakat vághatjuk fel. Ha valami vagányra vágyunk, a felső hátát is kettévághatjuk, és varrhatunk közéjük masnikat, amelyek összetartják az anyagot.

Egy klasszikus blézer a legtöbb szekrényben ott lapul. Valószínűleg nem szívesen dobnánk ki, hiszen minden alkalomhoz illik. De mit lehet tenni akkor, ha időközben felszedtünk pár kilót, és nem tudjuk begombolni? Az olló itt is mindent képes megoldani. Vágjuk le a gombokat és vágjuk fel a blézer ujját. Ez a szabás most egyébként is divatosnak számít, s így még pénzt is spórolunk.

Díszítés a végtelenségig

A bohókás, hímzett, matricákkal díszített darabokért mostanában nagyon sok pénzt kérnek a boltokban, hiszen óriási lendülettel robbantak be néhány éve a trendek közé. Ha van egy kis fantáziánk, mindezt aprópénzből, szórakozás gyanánt is megoldhatjuk. Felvasalható matricákat és felvarrható hímzéseket könnyen beszerezhetünk pár centért. Varrjuk tele a kabátunk hátát vagy a nadrágunkat.

Mi legyen a cipőkkel?

A cipővásárlás sem egy olcsó mulatság, főleg ha jó minőségű, kényelmes darabra vágyunk. Ettől függetlenül minden nőnek a szíve szakad meg, amikor már nem tud azonosulni a kedvenc cipővel, de tudja, hogy ugyanolyan kényelmeset aligha fog találni. Ilyenkor kell segítségül hívni a fantáziánkat, és adni egy új esélyt a kedvenc magas sarkúnknak.

Mivel manapság rengeteg különleges sarkú cipőt láthatunk, lehet, hogy nem is kell mást tennünk, csak új köntösbe bújtatnunk a cipő sarkát. A legegyszerűbb, ha beszerzünk néhány látványos, díszítésre alkalmas strasszkövet és gyöngyöt, amit felragasztunk a cipő sarkára. Olyan lesz, mintha vadonatúj lenne! Ha van türelmünk, az egész cipőt is átalakíthatjuk jó minőségű ragasztó és egy tetszőleges anyag segítségével. Ahhoz azonban, hogy az egész cipőre egyenletesen rá tudjuk ragasztani az agyagot, sokkal több türelemre és időre lesz szükség.

A zoknicsizmáktól nagyobb trendet aligha láthattunk mostanában a lábbelik terén. Ahogy a nevük is mutatja, úgy néznek ki, mintha egy magas sarkúra ráhúztunk volna egy zoknit. Miért is ne? Egy régi magas sarkúnkra tényleg ráhúzhatunk egy szép, csillogó, hosszabb zoknit, így elkészíthetjük a saját zoknicsizmánkat. Arra ügyelni kell, hogy önmagában a cipőre húzott zokni nagyon csúszós, ezért érdemes egy csúszásgátlót ragasztani a talprészre.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2019/13. számában)

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.