2022. február 9., 17:27

Heves vitát robbantott ki egy brazil youtuber, aki támogatna egy náci párt megalakítását

Heves vitát robbantott ki Brazíliában egy youtuber, aki az egyik népszerű műsorban jelezte: támogatná náci párt megalakítását az országban. Az ügyészség bejelentette, hogy a nácizmus feltételezett védelmezése miatt nyomozást indított az ügyben.

Úgy gondolom, hogy kellene olyan náci párt, amelyet elismer a törvény

- jelentette ki brazil képviselőkkel készített interjújában Bruno Aiub. Aiub készíti a Flow podcastet, amelynek 3,6 millió feliratkozója van a YouTube-on és egymillió a Twitchen.

A műsorban azt is kijelentette, hogy

a radikális baloldalnak sokkal több tere van, mint a radikális jobboldalnak, és náci párt létjogosultsága mellett érvelt.

Ha valaki zsidóellenes akar lenni, szerintem joga van hozzá

- tette hozzá a műsorvezető, aki később bocsánatot kért, és azt mondta: részeg volt, amikor e megjegyzéseket tette.
A műsorról készült felvételt eltávolították a közösségi oldalakról és az Estudio Flow nevű produkciós cég kedden közölte, hogy elbocsátotta a műsorvezetőt.

A 31 éves Bruno Aiub kijelentéseit számos zsidó szervezet és brazil politikus és közéleti személyiség bírálta.

A gyűlöletbeszéd és a gyűlöletbeszéd védelme szörnyű következményekkel jár az emberiségre nézve, és erre a nácizmus a legjobb történelmi bizonyíték

- reagált a Brazíliai Izraelita Konföderáció.

Nem, a nácizmus védelmezése nem egyenlő a szabad véleménynyilvánítással

- írta Németország brazíliai nagykövete, Heiko Thoms a Twitteren. A nácizmus védelmezése "tiszteletlenség a rezsim áldozatainak és túlélőinek emlékével szemben, és figyelmen kívül hagyja az általa okozott borzalmakat"

- tette hozzá a diplomata.  

A brazíliai ügyészség közleményben tájékoztatott arról, hogy a nácizmus feltételezett védelmezése miatt vizsgálja az ügyet. A nyomozás az egyik meghívott vendég, a magát centristaként azonosító Podemos pártot képviselő Kim Kataguiri parlamenti képviselő kijelentéseit is vizsgálja. Kataguiri azt mondta:

Németország hibát követett el a náci párt kriminalizálásával.
 
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.