cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. április 24., 15:49

Hetven éve nem volt ilyen alacsony az olaszországi Garda-tó vízszintje

Hetven éve nem volt ilyen alacsony az észak-olaszországi Garda-tó vízszintje - derült ki a hétfőn közzétett műholdas adatokból.

Egyre csökken a vízszint
A Garda-tó képeken és egy műholdfelvételen
Fotó: Wikipédia/Facebook/Twitter/ma7

A Lombardia és Veneto régióval, valamint Trento autonóm tartománnyal határos, legnagyobb olasz tó vízszintje jelenleg 45,8 centiméterrel van az átlagos tengerszint felett. Az elmúlt 70 évben ez az adat átlagosan 109 centiméter volt.

Médiajelentések szerint már februárban is olyan alacsony volt a vízállás, hogy száraz lábbal lehetett átkelni a tóban fekvő San Biagio-szigetre.

A friss adatokat a Sentinel-2 műhold küldte, amely az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség (ESA) által működtetett Copernicus program keretében végez aszálymegfigyelést.

A 370 négyzetkilométeres tó vízszintjének csökkenését az Olaszország számos részét tavaly nyár óta sújtó súlyos szárazság okozza, amely veszélyezteti a mezőgazdaságot, az idegenforgalmat, a hajózást és a térség helyi közösségeit.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.