2020. február 6., 06:06

Hétvégén jön az Oscar-gála, de ki is nyerhet?

Közép-európai idő szerint február 10-ére virradóra Hollywoodban átadják az Oscar-díjakat. A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia a 2019-es év legjobb filmjeit és filmeseit jutalmazza majd, elsősorban persze az amerikai produkciókat és azok alkotóit. Sokaknak megvannak a favoritjaik, ahogy a fogadóirodáknak is. Nézzük, kiket díjazhat az Akadémia.

Oscar-díj
Fotó: TASR / AP

A február 9-i 92. Oscar-gálát természetesen a hollywoodi Dolby Színházban rendezik idén is. Mondhatnánk, hogy az egész világ Los Angelesre figyel, de a díjátadó fénye alaposan megkopott az elmúlt években, és az amerikaiak érdeklődését is egyre nehezebb fenntartani.

Az Akadémia a 2020-as gála időpontját február elejére hozta a tavalyi február végihez képest, aminek következtében lerövidült a kampány időszaka, ezzel a rangosabb filmes díjakat is néhány héten belül osztják ki. Ami szintén változás 2019-hez képeest, hogy a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját átnevezték legjobb nemzetközi játékfilmre, emellett továbbra is 24 kategóriában osztanak majd szobrokat. Érdemes megjegyezni, hogy a kritikusok és a nézők véleménye a legjobb filmek kategóriájában jelölt kilenc produkcióról nagyjából hasonló, ettől függetlenül óriási meglepetésnek számítana, ha például Az aszfalt királyai c. produkciónak ítélnék oda a legjobb filmnek járó díjat.

Ha a jelöléseket vesszük, négy film kapott tíz vagy annál több jelölést. A Jokert tizenegy, az 1917-et, Az írt és a Volt egyszer egy Hollywoodot pedig tíz-tíz kategóriában jelölték. Ha arra vagyunk kíváncsiak, kik és mely filmek a legesélyesebbek, érdemes a fogadóirodákat segítségül hívni.

A nagy nemzetközi irodák szinte tökéletesen egyetértenek, Sam Mendes 1917 című háborús drámája viszi el a pálmát a legjobb filmek közt. A legnagyobb kihívója a dél-koreai Élősködők címet viselő dráma, vígjáték, thriller, amelyet akár fekete komédiának is nevezhetnénk. Pong Dzsunho filmje Cannes-ban Arany Pálmát, a Golden Globe-on a legjobb idegen nyelvű filmek közt nyert, de ha az oddsokat vesszük, míg az 1917 általában 1.50 körül mozog, addig az Élősködők 4 és 5.5 között. Qunetin Tarantino Volt egyszer egy Hollywoodja 7-10-szeres összeget fizet, a Joker 11-17-szereset, Az ír és a Jojo Nyuszi 67-81-szereset, a Házassági történet 100-szorosat, a Kisasszonyok 100-150-szereset, és a legkisebb esélyeket mindenki Az aszfalt királyainak adja, akár 100-250-szeres szorzókkal is számolhatunk.

A legjobb rendező kategóriában sincs nagy változás. A brit Sam Mendesre szinte fogadni sem érdemes, a legmagasabb oddsa 1.17, míg Pongé 3.75 és 7.50 között mozog. Tarantino, Az írt rendező Martin Scorsese és a Jokerért jelölt Todd Phillips jókora összegeket fialhatnak, utóbbi akár 100-szorosat is. Magyarán a két legfontosabb kategóriában a britek tarolhatnak, és tegyük hozzá, hogy Mendes 2000-ben már kapott Oscart az Amerikai szépségért rendezőként. Ha van egyértelmű kategória, akkor a legjobb férfi főszereplő. Joaquin Phoenix Arthur Fleck/Jokere a fogadóirodáknál tulajdonképpen nem fizet semmit, a legmagasabb odds 1.02. Adam Driver (Házassági történet), Leonardo DiCaprio (Volt egyszer egy Hollywood), Antonio Banderas (Fájdalom és dicsőség), valamint Jonathan Pryce (A két pápa) ugyan jókora összegeket fizetnek, de az amerikai tévécsatornák által is közvetített négy jelentősebb díjátadón (Critics’ Choice, Golden Globe, Screen Actors Guild, BAFTA) ugyanazt a négy színészt díjazták: Phoenix, Renée Zellweger, Brad Pitt és Laura Dern.

A legjobb női főszereplő kategóriában Renée Zellwegert a Judy c. filmben Judy Garland megformálásáért jelölték, és az oddsai 1.06-nál nem emelkedtek magasabbra. Scarlett Johansson (Házassági történet) Driverhez hasonlóan legalább kilencszeres pénzt jelent, Cynthia Erivo (Harriet), Saoirse Ronan (Kisasszonyok) és Charlize Theron (Botrány) 17-50-szereset.

A férfi mellékszereplők közt Brad Pitt (Volt egyszer egy Hollywood) 1.03-as szorzója és a női mellékszereplők közt Laura Dern (Házassági történet) 1.05-je aligha jelent értelmes fogadást. A fogadóirodák szerint az 1917 összesen 6 Oscarral lehet a 2020-as díjátadó legsikeresebb produkciója. Egynél több szobrot – szám szerint kettőt – csak a Joker, a Volt egyszer egy Hollywood, illetve az Élősködők szerezhetnek, utóbbi akár hármat is.

A legesélyesebb jelöltek a fogadóirodák szerint:

Legjobb film: 1917

Legjobb rendező: Sam Mendes (1917)

Legjobb férfi főszereplő: Joaquin Phoenix (Joker)

Legjobb női főszereplő: Renée Zellweger (Judy)

Legjobb férfi mellékszereplő: Brad Pitt (Volt egyszer egy Hollywood)

Legjobb női mellékszereplő: Laura Dern (Házassági történet)

Legjobb eredeti forgatókönyv: Élősködők (Pong Dzsunho és Han Dzsinvon)

Legjobb adaptált forgatókönyv: Jojo Nyuszi (Taika Waititi, Christine Leunensː Cellába zárva c. regénye alapján)

Legjobb animációs film: Klaus – A karácsony titkos története/Toy Story 4. (nagyjából azonosak az oddsaik)

Legjobb nemzetközi játékfilm: Élősködők (Pong Dzsunho – Dél-Korea)

Legjobb dokumentumfilm: Az amerikai gyáregység

Legjobb rövid dokumentumfilm: Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)

Legjobb élőszereplős rövidfilm: Brotherhood

Legjobb animációs rövidfilm: Hair Love

Legjobb eredeti filmzene: Joker

Legjobb eredeti betétdal: „(I'm Gonna) Love Me Again” a Rocketman c. filmből

Legjobb hangvágás: 1917

Legjobb hangkeverés: 1917

Legjobb látványtervezés: Volt egyszer egy Hollywood

Legjobb operatőr: 1917

Legjobb smink: Botrány

Legjobb jelmez: Kisasszonyok

Legjobb vágás: Az aszfalt királyai/Élősködők (nagyjából azonosak az oddsaik)

Legjobb vizuális effektek: 1917

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.