2019. október 29., 11:29

Hét hónap alatt hódította meg a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát

Megmászta a Tibetben lévő Sisapangma hegycsúcsot Nirmal Purdzsa nepáli hegymászó, aki ezzel rekordot felállítva hét hónap alatt meghódította a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát - jelentették be az expedíciót szervezői.

Nirmal Purdja
Fotó: Facebook / Nirmal Purdja

A 36 éves Nirmal Purdzsát utolsó mászásán három nepáli társa kísérte.

A brit hadsereg egykori gurkája Project Possible (lehetséges projekt) nevű kihívásának tavasszal látott neki, amikor április 23-án meghódította az Annapurnát.   

Senki nem hitte, hogy meg tudom csinálni, amikor először megemlítettem a tervet.

„Nagyon örülök, hogy generációkat ösztönözhetek kalandom által. Ez az, ami hajt” - mondta korábban.

A 8091 méteres Annapurna után következett a Dhaulagiri, a Kancsendzönga, az Everest, a Lhoce és a Makalu.

A kísérlet második szakasza Pakisztánban folytatódott, ahol öt hegycsúcsot hódított meg 23 nap alatt.

Rekordkísérlete alatt Purdzsa számos mászócsúcsot döntött meg:

az Everestet, a Lhocét és a Makalut 48 óra alatt mászta meg annak ellenére, hogy idén a tavaszi mászószezonban a Mount Everest túlzsúfolt volt.

Kísérlete majdnem kudarcot vallott,

amikor a kínai hatóságok elutasították a kérelmét az Sisapangma megmászására, de a nepáli kormány a segítségére sietett, és maga kért engedélyt hegymászója számára Pekingtől - közölte a helyi média.

A világ 14 legmagasabb hegycsúcsa megmászásának rekordját egy dél-koreai hegymászó tartotta, a tavaly meghalt Kim Csang-ho 2005 és 2013 között hét év és 10 hónap alatt jutott fel a csúcsokra.

Az első személy, aki a Himalája mind 14 hegycsúcsát megmászta, a most 75 éves Reinhold Messner volt, akinek 1986-ban sikerült teljesítenie a kihívást. Egy évvel később, 1987-ben Jerzy Kukuczka - a Lhoce kivételével - teljesítette a fegyvertényt. Azóta már több mint két tucatnyian jutottak fel az összes csúcsra.
Megosztás
Címkék