2019. január 27., 09:34

Hét érdekesség a száz éve elhunyt Adyról

Ma – január 27-én – száz éve, hogy elhunyt a magyar irodalom egyik legtehetségesebb és legeredetibb alakja, sokak számára a Költő, Ady Endre. Verseivel kitörölhetetlenül belevéste magát a magyar irodalomtörténetbe. Tudjuk, hogy Érmindszenten született, és azt is, hogy Léda valósággal megbabonázta, meg azt is, hogy a szifilisz okozta korai halálát. De íme néhány olyan érdekesség, amit talán csak nagyon kevesen tudnak róla.

Ady Endre és Csinszka
Fotó: cultura.hu

Egyetlen gyermeke halva született. A gyermeket nagy szerelme, Léda, azaz Brüll Adél szülte neki. Kapcsolatuk rendkívül viharos volt. Hetente összevesztek, majd kibékültek. A közvélemény előtt teljesen titokban tartották kapcsolatukat.

Léda egész kapcsolatuk alatt férjezett asszony volt. Minden harcuk ellenére nyolc évig éltek tartós kapcsolatban, Léda férje pedig diszkréten elnézte viszonyukat.

Ond vezér unokájának tartotta magát. Ady hét évszázadra visszamenőleg vezette vissza a családfáját, és állította, hogy ő a hét vezér egyikének, Ondnak a leszármazottja.

A szifiliszét okozó nő megőrült. A költő 41 évesen hunyt el, tüdőbajban. Közvetve azonban vérbaj okozta a halálát, ami úgy legyengítette, hogy szervezete nem bírta leküzdeni a tüdőbetegségét. A szifiliszt egy kétes hírű táncosnőtől kapta. A nő szintén vérbajban halt meg egy elmegyógyintézetben.

Már 30 évesen láncdohányos volt. Ahogy elnyomta az egyik cigarettát, már gyújtott is rá a másikra. Halála előtt napi több tucat szálat is elszívott.

Csinszka és Léda a temetésen is összeugrottak. Ady másik nagy szerelme Csinszka volt, akivel életének utolsó négy évét töltötte. Léda és Csinszka gyűlölték egymást. A költő temetésén Csinszka őrült féltékenységében lerúgta a sírról a csokrot, amit Léda vitt.

Sírját egy svéd házaspár újíttatta fel. Ady sírja még most is látogatható a Fiumei úti temetőben. Sírját pár éve egy Svédországban élő magyar házaspár adományaiból újították fel

borsonline.hu

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.