lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. augusztus 11., 10:31

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Egy nepáli férfi és egy norvég nő rekordnak számító 92 nap alatt mászta meg mind a tizennégy 8000 méternél magasabb hegyet - közölte csütörtökön a Guiness Rekordok Könyvének szóvivője.

hegymászás
Fotó: pixabay.com

A tájékoztatás szerint Tenjen Lama serpa és Kristin Harila két hete állították fel a rekordot. Legutóbb a 8611 méteres K2 hegycsúcsot hódították meg Pakisztánban.

A páros ezzel megdöntötte a nepáli Nirmal Purja 2019-ben felállított rekordját, akinek kétszer ennyi időbe telt megmásznia a 8000 méternél magasabb hegyeket - közölte a Nepáli Hegymászószövetség.

Tenjen úr és más serpák segítsége nélkül ezt a figyelemre méltó küldetést nem sikerült volna teljesíteni

- hangsúlyozta a 37 éves Harila közleményében. Úgy fogalmazott, hogy

számára Nepál 8000 méternél magasabb hegycsúcsaival második otthonná vált.

Mindazonáltal hegymászó körökben vitatott Harila teljesítménye. Egyebek között bírálatok érték amiatt, hogy rekordját oxigénpalackok segítségével sikerült felállítania. Az Alpin.de szakportál szerint kifogással illették azt is, hogy az alaptábort helikopteren érte el, illetve, hogy már jól ismert útvonalakat használt.

Kristin Harilának sikerült az utóbbi néhány hétben elérnie azt, amiről nem gondoltam, hogy lehetséges lenne

- mondta Billi Bierling, a nepáli hegymászásokat dokumentáló Himalayan Database expedíciós adatbázis vezetője. Ugyanakkor "annak, ahogy Kristin és serpái megmászták a magas hegyeket, semmi köze a hegymászáshoz, vagy a klasszikus alpinizmus etikájához, de illik korunkhoz" - tette hozzá.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.