2020. január 12., 15:46

Házi kedvenceink és a csokoládé

Különösen karácsonykor és az ünnepek után több édességet szoktunk fogyasztani, mint az év többi szakában. Ilyenkor a kutya- vagy macskatulajdonosok is engedékenyebbek az állataikkal, gondolván, hogy a kedvencek is nassolhatnak. Pedig ez a „jó szándék” akár végzetes is lehet az állat számára.

A csokoládéban több olyan alkaloida is található, amelyek nagy mennyiségben mérgezést okozhatnak, és amelyekre a kutya érzékenyebb az embernél. Közülük a két legfontosabb a theobromin és a koffein. Ezek mennyisége csokifajtánként változik. A fehér csokoládéban alig van belőlük, kevés van a tejcsokoládéban, de nagyon sok van az étcsokoládéban. Az egyes csokoládéfajták aszerint sorolhatóak be, hogy mennyi kakaót tartalmaznak: minél többet, annál veszélyesebbek. Az említett alkaloidák – többek között – érszűkületet és szapora szívműködést okoznak, valamint stimulálják a központi idegrendszert. Ezt a hatást jól ismerik a kávé- és a kakaófogyasztók. Emellett túlérzékenységet, remegést, görcsöt és a szívizom fokozott összehúzódását is előidézhetik.

A mérgezés első tünetei általában hányás és hasmenés formájában jelentkeznek, röviddel a csokoládé elfogyasztása után. Ezt nyugtalanság, izgatottság, gyakori vizelés, remegés és görcsös rohamok követik. A kutya zihál, és minden érintésre túlzottan reagál. Végül nagy fokú elesettség, ájulás, kóma és sok esetben elhullás léphet fel. A beteget azonnal állatorvoshoz kell vinni, mégpedig a lehető legkevesebb stresszt okozva neki. Ne feledjék, hogy minden ingerre fokozott érzékenységgel reagál. Mielőbb szakszerű, intenzív ellátásra van szüksége.

A betegség kimenetele az elfogyasztott csokoládé mennyiségének, a kezelés megkezdéséig eltelt időnek, a tünetek súlyosságának és a komplikációknak a függvénye.

Sokan a karácsonyi maradékot a házi kedvencekkel „tüntettetik el”. Mi ugyan ezt nem tudjuk ajánlani, de ha már valaki így döntött, legalább arra ügyeljen, hogy penészes vagy avas termék ne legyen az ételhulladékban. A zsíros falatok mozgatják meg leginkább a házi kedvencek fantáziáját, de ezzel is vigyázni kell, mert hasmenés lehet a vége. Nemcsak a konyhában kerülhet bajba a család szeme fénye, hanem a karácsonyfa körül is. A színes gömbök és díszek mágnesként vonzzák őket. Ezeknek az összeroppantása külső vagy belső szájüregi sérüléseket okozhat. A villanyzsinórok megrágása pedig áramütéshez vagy égési sérüléshez vezethet.

Más veszélyek is leselkednek kedvenceinkre télen.

A fagyálló folyadékokat a gépkocsik hűtőfolyadékában használják. Az ebben található eliténglikol édes ízű, emiatt a kutyák szívesen fogyasztanák, de időnként a macskák is kapcsolatba kerülhetnek vele. Ez az etilalkoholhoz nagyon hasonló vegyület a szervezetben is hasonlóan működik. A máj által termelt alkohol-dehidrogenáz bontja le négy különböző vegyületté, és ezen vegyületek okozzák a mérgezéses tüneteket.

A főbb toxikus támadási felület ilyenkor az agy és a vese.

A mérgezés első tünetei az elesettség, bágyadtság, nyálzás, hányás, dülöngélés, majd tetániás görcsök.  Ezek a tünetek a mérgezési szakasz első óráiban tapasztalhatók, és sok esetben meg is szűnnek a következő fázis megjelenéséig. Viszont az ezt követő mérgezési szakasz már a kialakult akut veseelégtelenség tüneteit mutatja. Kezdetben feltűnhet a gazdinak, hogy az állat sokat iszik és vizel, majd ez fokozatosan lecsökken, akár a nullára. A vesében oxalátkristályok rakódnak le. A méreg felvételétől számított nyolc órán belül még kedvező lehet a prognózisa a betegségnek, azaz sok esetben tudunk segíteni. Viszont a veseelégtelenség fázisában már óráról órára romlanak a túlélési esélyek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.