2019. december 25., 16:39

Hatvanezer gyermek karácsonya lett szebb és boldogabb

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akcióján a felvidéki és hollandiai nagykövetek segítségével elérték, hogy idén minden korábbi rekord megdőljön. A projekt magyarországi fő-nagykövete, Vujity Tvrtko is könnyekben tört ki ekkora összefogást tapasztalva.

Médialapozó
Fotó: Vujity Tvrtko
Müller Betti

A hivatalos adatok szerint 60 120 cipősdobozt sikerült idén összegyűjteni a Magyar Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akciójának köszönhetően. Ezzel a számmal minden korábbi rekord megdőlt a külhoni gyűjtéseknek köszönhetően is- közölte portálunkkal az akció magyarországi nagykövete, Vujity Tvrtko.

Másfél évtizede tizenhat éve tartottam a kezemben a legelső cipősdobozt, most megkönnyeztem az idei hatvanezrediket. A Magyar Baptista Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként hálával és szeretettel köszönöm minden munkatársunknak, minden önkéntesünknek, ám elsősorban minden dobozolónak, hogy a Felvidéktől Hollandiáig, Magyarországtól Szerbiáig megmutatták, hogy mennyi szeretet fér bele egyetlen cipősdobozban" 

– mondta a népszerű oknyomozó riporter. Mosolyogva elmesélte, volt olyan év is, mikor az egykori amerikai elnök, Bill Clinton küldött cipősdobozt, amit a rakodómunkások véletlenül elkevertek, majd tizennyolc napon át mindenki kétségbeesve kereste az elnöki cipősdobozt. Szintén szívesen emlékszik vissza arra, amikor Böjte Csaba árváihoz repülőgépen szállították ki a cipősdobozokat Amerikából.

Az idei év a külhoni rendkívül sikeres gyűjtéseknek köszönhetően vált különlegessé.

A Felvidéken egy királyhelmeci diáklány, Bálint Stefánia lett a cipősdoboz akció nagykövete, aki szinte egész Szlovákiát megmozgatta és roppant sikeres gyűjtést vezényelt le, családjával karöltve. Az eperjesi gázrobbanásos tragédiát követőne a Stefi által gyűjtött dobozok egy része a baleset károsultjaihoz vándorolt, nagy részük pedig a kárpátaljai szegényekhez.

„ Személyesen mutattam meg a Bálint családnak, hogy Kárpátalján olyan nyomorban élnek ezek a gyerekek, hogy nemhogy cipő, de még csak egy kis nadrág sin cs rajtuk télvíz idején” – mondta Tvrtko.

A cipősdoboz akció tavaly lépte át Magyarország határát, amikor a jószolgálati nagykövet felkérte Bálint Stefániát az önkéntes gyűjtésre. Az idei évben a Hollandiában élő, fiatal diáklány Müller Bettina is csatlakozott a külhoni nagykövetekhez. Betti az idei évben vett részt Vujity Tvrtko egy hollandiai előadásán, amely után úgy érezte, megváltozott az élete, elkezdte kutatni magyar gyökereit, többször ellátogatott Magyarországra és Tvrtko a felvidéki Deákira is magával hozta a fiatal lányt egy előadása során.

Portálunknak akkor Betti elmondta, nagyon kíváncsi a felvidéki magyarok életére is, és reméli sosem szakad majd el a magyar hagyományoktól és egyre mélyebben megismerheti majd azokat. Betti és családja a cipősdoboz akció során 61 hollandiai gyűjtőpontot hozott létre, fuvart szervezett, majd pedig begördült Budapestre a hollandiai magyarok és hollandiai hollandok több ezer cipősdobozával. Betti csomagjait Budapesten őexcellenciája Rene van Hell, Hollandia Magyarországra akkreditált nagykövete fogadta. December közepén volt száz éve, hogy Hollandia és Magyarország felvette egymással a diplomáciai kapcsolatokat. A saját cipősdobozával érkező Rene van Hell nagykövet úr szerint ennek a centenáriumnak méltó ünnepe volt mindaz, amit ez a magyar-holland lány tett.

Vujity Tvrtko hozzátette, végtelenül büszke a két külhoni nagykövetre és családjaikra, akik maguk végezték el az egész önkéntes munkát.
+3 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.