2018. szeptember 16., 21:54

Határon túli győzelmet és drámai bukást is hozott a 11. Nemzeti Vágta

A Nemzeti Vágta tizenegy éves története során először győzött határon túli lovas: a babérkoszorút, az 1848-as huszárszablyát és az ötmillió forintos fődíjat a vajdasági Temerin versenyzője, Nagy Arnold nyerte, a győzelmi takaró pedig lova, Fantázia hátára került.  A felvidéki versenyzőknek sajnos nem kedvezett ezen a hétvégén a szerencse, ötük közül csak a nemzetközi futamban rajtoló Pavol Horváthnak sikerül beverekednie magát a döntőbe, négyen már a szombati előfutamokban elvéreztek.

Nemzeti Vágta2018
Médialapozó
Fotó: Polák Zsóka

A Nemzeti Vágta döntője - ahova Rózsaszentmárton, Füzér, Pogány, Temerin és Zirc lovasai jutottak be - azonban drámai pillanatokat is tartogatott. Teremin győzelmében közrejátszott az is, hogy a futamot az első helyen kezdő Molnár Gyöngyi a második kör elején leesett a lováról. Zirc versenyzőjét végül mentő vitte le a pályáról, szerencsére csak kisebb sérüléseket szenvedett.

Megbokrosodott lova, Ricárdó lovasa nélkül ugyan elsőként vágtatott be a célba, de így csak az utolsó helyen végzett, a vajdasági Nagy Arnold ezután már magabiztosan őrizte első helyét. Mögötte másodikként Rózsaszentmárton színeiben Kun Ferenc ért célba, őt Pogány versenyzője, Ács Linda követte. A győztes lovas nemcsak teljesítményével nyerte el a nézők szimpátiáját, hanem a versenyt követő nyilatkozatával is. Elsőként ugyanis azt emelte ki, hogy amikor látta a lováról lógó zirci versenyzőt, akkor versenyhelyzetet kizárva csak arra koncentrált, nehogy rátaposson vetélytársára.

Fotó:  Polák Zsóka

A döntő előtt közvetlenül rajtoltak el az Európai Mobilitási Hét Nemzetközi futamának döntősei, ebben a számban Kína lovasa nyert, sorrendben maga mögé utasítva a szerb, a szlovén, a magyar, a cseh és a szlovák versenyzőt. A kishuszár vágtán is történelmi győzelem született, Sepsiszentgyörgy fiatal lovasa, Kolumbán Örs-István Fatima nevű pónilova hátán vágtatott be a célba,

A kétnapos rendezvény vasárnapi középfutamaiba sajnos nem jutott be a Dunaszerdahelyen júniusban megrendezett IV. Felvidéki Vágta első három helyezettje közül senki, így a rendező Dunaszerdahelyt képviselő és szabadkártyával induló lovas sem. Pedig épp Osztényi Zoltán, Dunaszerdahely lovasa állt a legközelebb a továbbjutáshoz. Osztényi, aki már tavaly is ott volt a Hősök terén, a szombati előfutamban két körön át a második, azaz a továbbjutást érő helyen futott, ám végül lecsúszott a harmadik helyre, ami a kiesést jelentette.

Az idei Felvidéki Vágta győztese, a Nyékvárkony színeiben lovagló Schavel Péternek sem sikerült a továbbjutás, neki értesüléseink szerint a kengyelből kicsúszott a lába. Hozzá hasonlóan a somorjai Egri Árpád is kiesett, ő az egyik kanyarban szorult ki a jó pozíciójából. A legrosszabbul a Negyed képviseletében induló Fördős Denisza járt:  el sem tudott indulni, miután lova a rajtnál levetette őt a hátáról.

A 11. Nemzeti Vágtán 72 határon túli és magyarországi település lovasai vonultak fel a Hősök terén kialakított pályán. Mindkét napon több ezren voltak kíváncsiak a helyszínen a futamokra és a különféle lovas bemutatókra.

Az Andrássy úton felállított Vágta Korzó szintén sok látogatót vonzott, ahogy az Országkonyha sátrai is: itt elsősorban a Vágtán résztvevő települések étel-és italkülönlegességeit és kézműves termékeit lehetett megkóstolni, illetve megvásárolni. A felvidéki versenyzőket településeikből sok szurkoló is elkísérte, Dunaszerdahelyről két külön buszt is indított az önkormányzat.

Bővebben az eseményről szóló képes riportunkat a Magyar7 legközelebbi számában olvashatják.

Nemzeti Vágta2018
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.