2020. november 15., 17:57

Hasogat a válla éjszakánként? Ez lehet a magyarázat

A vállfájdalom oka negyven éves kor felett sokszor a Rotátor-köpeny sérülése, ami azonban sportolók – úszók, kézilabdázók, teniszezők – akár jóval fiatalabb korban is küzdhetnek.

Fotó: Pixabay

A váll egyik legjellemzőbb sérülése az ún. Rotátor (vagyis vállforgató) - köpenyben jelentkezik. Ez elsősorban azokat a sportolókat érinti, akik vállszint feletti terhelést igénylő sportágakat űznek, mint például kézi-, vízi- vagy röplabdázók, teniszezők, úszók.

Ugyanilyen kockázatot jelent ebből a szempontból, ha valaki hasonló terheléssel járó munkakörben dolgozik, például rakodómunkás, árufeltöltő.

Ennek fő oka, hogy nálunk ismétlődnek rendszeresen bizonyos extrém erőhatások, amelyek könnyen károsíthatják a Rotátor-köpenyt, különösen, ha a vállcsúcs alatti tér beszűkült. Negyven-ötven év felett azonban bárki a veszélyeztetettek közé tartozik, az ízület instabilitása, a vállizmok lazulása és a támasztó ínszalagok gyengülése miatt.

Éjszaka erősebb lehet a fájdalom

Sokakat az ijeszthet meg, ha esténként, és/vagy éjszaka fáj a válluk- hiszen úgy érzik, akkor nem is terhelik. Ez azonban jellemző lehet a Rotátor-köpeny sérülése után, ahogyan akkor is erre gondolhatunk, ha a fájdalom a kar emelése közben jelentkezik, ha nem tudjuk a fejünk fülé emelni a karunkat, illetve ha gyengébbnek érezzük a karunkat a korábbiaknál.

A tünetek erőssége természetesen a sérülés mértékétől és az életkortól is függ.

  • 25 éves kor alatt: gyulladás és ödéma jelentkezik, ám az egyszeri nagyobb sérülés ebben az életkorban is gyors és jelentős állapotromlást okozhat.
  • 25-40 éves kor között: a gyulladás következményeként kialakulhat hegesedés, degeneráció.
  • 40 éves kor felett: az esetleg már károsodott köpeny könnyebben el is szakadhat.

Akármikor is mutatkoznak a Rotátor-köpeny sérülésének tünetei,

az időben elkezdett kezeléssel nemcsak a fájdalomtól szabadulhatunk meg és a teljesítményünket fokozhatjuk, de megúszhatjuk akár a jelentős mozgásbeszűkülést is,

újra sportolhatunk, dolgozhatunk.

Elkerülni a sérüléseket

Akinek eleve sérülékenyebb a válla, annak csak akkor ajánlatos a váll izmait erősen megmozgató sportba kezdenie vagy ilyen munkát végeznie, ha elég erősek az ott található izmok.

Ha ugyanis gyengék a vállízületet tartó izmok, a váll előrelóghat vagy leereszkedhet, ez pedig növeli a sérülés veszélyét.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék