Háromkirályok napjára megérkezik a sarkvidéki hideg

hirek.sk 2017. január 05., 14:09
POZSONY. A meteorológusok háromkirályok napjára, január 6-ára várják az idei sarkvidéki tél első napját. Nappal a hőmérséklet -9 és -15 Celsius-fokra csökken, Észak- és Közép-Szlovákia déli részén -4 és -8 Celsius-fok várható. Szombaton, január 7-én is sarkvidéki időjárás várható. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztat a honlapján.

Jelentős lehűlés már csütörtöktől, január 5-től várható. „Napközben erős északi szél mellett jelentős lehűlés várható, és estig a hőmérséklet -10 és -15 Celsius-fokig csökken, északon néhány helyen még alacsonyabb hőmérséklet várható, délen helyenként -7 Celsius-fok várható. Úgy érezzük majd, nagyon hideg van” – tájékoztatott elemzésében a SHMÚ meteorológusa, Miroslav Šinger. Csütörtökről péntekre virradóra helyenként -18 Celsius-fokig csökkenhet a hőmérséklet.

A fagyos időjárás a sarkvidéki péntek után szombaton, január 7-én is folytatódik. „Napközben újra nagyon hideg lesz, a legmagasabb várható hőmérséklet körülbelül olyan magas lesz, mint pénteken, északon -15 Celsius-fok lesz,  -4 Celsius-fok délnyugaton, tehát helyenként újra sarkvidéki hideg várható. A nap folyamán nyugat felől felhősödés várható, később helyenként havazás is előfordulhat. Vasárnap is több havazás és borús idő várható, kicsit mérséklődnek a fagyok, leginkább a terület nyugati részén” – tájékoztatott Šinger.

Szerinte nem teljesen kizárt, hogy szombat reggel a hegyi katlanokban és a  völgyekben -25 Celsius-fokig csökkenjen a hőmérséklet. „Ez a hőmérsékletérték nem jelenik meg nálunk rendszeresen a tél folyamán. Az utolsó 15 tél során 9 évben mértünk legalább egy meteorológiai állomáson ilyen alacsony hőmérsékletet, az utóbbi 10 tél során csak egy olyan tél volt, amikor több mint egy ilyen hideg nap volt“ – foglalta össze Šinger.

Fagyriadót adott ki a meteorológiai intézet

Péntekre a meteorológiai intézet egész Szlovákiában fagyriadót hirdetett. Másodfokú riasztás van érvényben a Zsolnai kerületben, hétvégétől kezdődően pedig Közép-és Kelet-Szlovákia további részein is.

„Az erős fagy veszélyt jelent az egészségre és az emberi tevékenységekre. A várható hőmérséklet nagyon ritka az adott időszakban, és magas az emberi szervezet károsodásának a valószínűsége” – olvasható a SHMÚ honlapján.

A www.imeteo.sk portál szerint a lehullott hómennyiség hozzásegít a jelentős lehűléshez, és még ha eláll a szél, és szélcsend derült idő lesz, akkor is a magasabb helyeken fekvő völgykatlanokban a hőmérséklet -25 Celsius-fokig csökkenhet.

Az elkövetkező napokban nem várható jelentős felmelegedés.

0 HOZZÁSZÓLÁS