2019. szeptember 1., 12:00

Harmincöt évig ült ártatlanul - VIDEÓVAL

1976-ban kettősgyilkosság történt az amerikai Nevada államban. A 17 éves Paula Baxter és a 18 éves Veronica Casci megölésével az akkor 25 éves Cathy Woodsot vádolták meg és a renoi bíróság 1980-ban több évtizednyi börtönre ítélte.

cathy-woods-35-ev.jpg
Fotó: innocenceproject.org
Állítólag a rendőrök kényszerítették a bűntett beismerésére, később azonban többször is kérte ügyének felülvizsgálatát. Öt évvel ezelőtt fordulat állt be a történetben. Egy bíró elrendelte egy, a helyszínen talált cigarettacsikk DNS-vizsgálatát, amely egyrészt igazolta a nő ártatlanságát, másrészt segített azonosítani a valódi tettest, egy Rodney Halbower nevű férfit, aki összesen hat nőt erőszakolt meg és utána végzett velük.

A ma 68 éves Cathy Woodsot 2015-ben, 35 év után kiengedték a börtönből és ügyvédje akkor azonnal kártérítésért fordult a hatóságokhoz.

A Washoe County járásbíróság 4 év után kedden (augusztus 27-én) úgy döntött, hogy az ártatlanul elítélt nőnek 3 millió dollárt kell kapnia. A nő azonban tovább küzd a jogaiért, ugyanis egy új nevadai törvény értelmében mindenki 3,5 millió dollár kártérítésre jogosult, akit ártatlanul csuktak le. Woods az első nő az Egyesült Államok történetében, akit ártatlanul ítéltek el.

Megosztás
Címkék