cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. április 19., 12:49

Ha otthonról dolgozunk

A világjárvány alatt kialakult helyzet miatt sokan otthonról kényszerülnek dolgozni. És ők még a szerencsések közé tartoznak, hiszen van, aki fokozott veszély mellett sem engedheti meg magának ezt a luxust, de olyan is, aki a globális válság miatt egyik pillanatról a másikra elveszítette a munkahelyét.

Fotó: Pixabay

A kiváltságos helyzet azonban nem azt jelenti, hogy minden esetben egyszerű az otthoni munka. Sok munkavállaló és vezető sincs tisztában azzal, milyen jogai és kötelezettségei vannak, de azzal sem, mi az, amit nem engedhetnek meg maguknak.

Mivel az interperszonális kapcsolat megszűnt, sokkal félreérthetőbb a kommunikáció, és ez sokszor zavarokat eredményez. Tisztázzunk pár dolgot az otthoni munkavégzés kapcsán.

A munkafolyamat előzetes meghatározása

Annak ellenére, hogy a jelenlegi krízishelyzetre a legtöbb cégnek pár nap alatt kellett felkészülnie és eldöntenie, hogyan folytassák tovább a munkát,

a munkavállalónak joga van előzetesen egyeztetni a munkafolyamatról. Ez a későbbi félreértések elkerülése végett nagyon fontos.

Az elsődleges kérdés, hogy az otthoni munkavégzés során feladatalapú vagy munkaidő alapú rendet fektetünk-e le. Ha teljesítményalapon dolgozunk, akkor nem kell egy meghatározott idősávban a gépünk előtt ülni, a főnökünk az elvégzett feladatot ellenőrizheti. Ha viszont a munkaidőnk továbbra is meghatározott marad, felettesünk ellenőrizheti, hogy az adott idősávban valóban a munkával foglalkozunk-e.

Ugyanakkor a felettesünk sem kérhet számon bármit. Attól függetlenül, hogy teljesen egyértelműen otthon vagyunk, és úgymond, nincs más dolgunk, még nem várhatja el senki, hogy az egész életünk a munkáról szóljon ebben az időszakban.

A mentális egészségünk érdekében határokat kell szabni. Késői órában, előzetes egyeztetés nélkül a felettesünk sem kérheti számon, hogy miért nem tudunk azonnal a géphez rohanni, és megoldani egy feladatot. Ugyanez vonatkozik azokra a hétvégékre is, amikor nem dolgozunk. Attól, hogy pár méterre vagyunk a munkaeszközünktől még a hétvégén is, és bármikor oda tudnánk ülni dolgozni egy kicsit, nem kötelező megtennünk. Ugyanúgy jár számunkra a pihenés, a kikapcsolódás, mint normális esetben.

otthoni munka
Fotó:  Pixabay
Munkaeszközök

Annak ellenére, hogy az átállás nagyon gyorsan zajlott, a munkáltatónak kötelessége biztosítani a munkavégzéshez szükséges eszközöket.

Itt nemcsak az alapeszközökre gondolunk, hanem azokra is, amik nem létfontosságúak, de nagyban megkönnyítik a munkát. Legyen szó például egy céges belsős meghajtóról, amihez ha nem férünk hozzá, bizonyos feladatokat nem tudunk otthonról elvégezni. A munkaeszközök minősége is fontos, hiszen a kölcsönös elégedettség érdekében senki sem várhatja el tőlünk, hogy a munkafolyamatot lassító, rossz minőségű eszközökkel dolgozzunk.

Normális helyzetben, ha a munkáltató és a munkavállaló otthoni munkavégzésben állapodnak meg, a cégnek kötelessége az ezzel járó költségek viselése.

Legyen szó a munkavégzés által megemelkedett áramfogyasztás térítéséről, vagy egy kényelmes szék, megfelelő asztal biztosításáról. Mivel ez speciális helyzet, és a munkáltató nem önszántából rendelte el az otthoni munkavégzést, nem kérhetjük számon rajta ezeket a dolgokat. Persze lehetséges, hogy olyan kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy magától biztosítja a cég, de azért ez ritkán fordul elő. Ugyanakkor vannak bizonyos eszközök, melyeknek az árát kötelező megtérítenie. Ha elengedhetetlen számunkra például a nyomtató, a papír, az írószer, akkor a cég kötelező otthoni használatra a rendelkezésünkre bocsátani.

Levéltitok

A munkáltatónak joga van ellenőrizni a dolgozók munkáját, de mindennek van határa.

Most, hogy nem találkozunk személyesen, a főnök dolga is nehezebb, hiszen a hagyományos „ellenőrzés” megszűnt. Számomra teljességgel felfoghatatlan, de rengeteg forrásból hallottam már, hogy a munkáltató ellenőrzi a dolgozók levelezését. Megteheti ezt? Hivatalosan a céges e-mail-címen történő magánlevelekbe nem nézhet bele a vállalat. Kivéve akkor, ha a munkaszerződésébe belefoglalták, hogy magáncélra nem használhatjuk a céges e-mail-címet. Ebben az esetben minden további nélkül olvashatják a rendszergazdák a magánlevelezéseket is. Erre érdemes odafigyelni!

Ezenfelül is érdemes – nemcsak az otthoni munkavégzés során – odafigyelni a céges e-mail-cím használatára.

Sokan nem tudják például, de ha a telefonunk naptára és a céges e-mailcímünk szinkronizálva van, akkor a naptárba online felvett programokat a céges e-mail-rendszeren belül bárki láthatja. Ezt eredetileg azért találták ki, hogy mindenki lássa, mikor érne rá a másik például egy megbeszélés lebonyolítására, és fel tudjuk venni mások naptárába is az adott eseményt. Ez a pozitívum megkönnyíti a munkaügyi programok szervezését, viszont számos kellemetlenség is adódhat belőle, ha nem vagyunk tisztában a működésével.

Üzleti titok

Természetesen a munka mellett a különböző megbeszéléseket, konferenciákat is otthon kell bonyolítanunk. Lehet, hogy nem mindenki tudja megtenni, hogy teljesen elvonul egy-egy ilyen meeting során, de

arra mindig oda kell figyelni, hogy az úgynevezett üzleti titkokat továbbra sem szivárogtathatjuk ki semmilyen harmadik fél számára.

Még akkor sem etikus, ha teljesen biztosak vagyunk benne, hogy adott esetben a velünk egy háztartásban élő személy biztosan nem él vissza vele. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, érdemes fülhallgatót használnunk, vagy elvonulni egy olyan helyre, ahol biztosan nem hall minket senki. Az udvar nem a legszerencsésebb választás, hiszen még az is előfordulhat, hogy a kertészkedő szomszéd is belehallgathat egy nemzetközi konferenciába.

Megjelent a Magyar7 2020/15. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.