2019. november 11., 18:18

Ha nem látja a klímaváltozást, hallgassa meg!

Antonio Vivaldi A négy évszak című művének átdolgozott változatával "teszi hallhatóvá a klímaváltozást" a közönség számára szombati koncertjén a hamburgi Elbphilharmonie (Elbai Filharmónia) zenekara.

Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor Zsigárdon
Fotó: Szabados Kati

A zenészek, képzőművészek és szoftverfejlesztők együttműködéséből megszületett For Seasons – vagyis Az évszakokért – című művet "diszharmonikusként" és "kellemetlenként" jellemezték alkotói. (Ez tulajdonképpen egy szójáték Vivaldi Négy évszakának angol címére: Four Seasons - For Seasons – a szerk. megj.)

"Ez a mű kézzelfoghatóvá teszi a klímaváltozást: az éghajlat és az évszakok kibillentek az egyensúlyukból" – írják a szervezők a projekt honlapján.

A "szerzők" a klímaváltozáshoz, egyebek között a fajok kipusztulásához, a globális átlaghőmérséklet emelkedéséhez és a szélsőséges időjárási jelenségekhez kötődő adatok alapján létrehozott algoritmus segítségével írták át Vivaldi eredeti, 1725-ben megjelent szerzeményét.

A Hamburg monumentális koncertpalotájában felcsendülő szombati koncert ingyenes lesz, és a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság is közvetíteni fogja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.