cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. augusztus 2., 19:44

Ha hideg a strand vize

Az idei nyárra kifejezetten jellemző a szeszélyesség. Egyik nap 30 fokos hőséggel küszködünk, másnap 15 fokot esik a hőmérséklet, és elő kell kapnunk az őszi kabátot. Az pedig különösen bosszantó, hogy általában hétvégére romlik el az időjárás, amikor a legtöbben útnak indulnának és kirándulnának egyet.

Galéria
+5 kép a galériában

Dehát nem csak a strandon lehet kikapcsolódni és pihenni! Szerencsére számos olyan nyári programot találhatunk, ami a hűvösebb napokon is tökéletes. Ezen a ponton érdemes megállnunk egy pillanatra, és szemügyre venni, milyen csodálatos helyen élünk. Szlovákia és Magyarország természeti csodái és látnivalói gépkocsival is könnyen elérhetők, így szem előtt tarthatjuk a biztonságunkat, és még csak külföldre sem kell mennünk ahhoz, hogy élményekkel teli nyarunk legyen. Nézzünk néhány példát, miben válogathatunk.

Történelmi városok karnyújtásnyira

Igazi ékszerdobozoknak számítanak a felvidéki bányavárosok, Selmecbánya, Körmöcbánya, vagy például a váráról híres Bajmóc. Ha valaki szeret elmerülni a történelem rejtelmeiben, és igazi időutazásra vágyik, annak érdemes ellátogatni ezekre a helyekre. Selmecbányán egy-két óra alatt megcsodálhatjuk a város nevezetességeit. Az óvárostól kezdve a domb tetején emelkedő Leányváron keresztül a Kálvária 22 kápolnáját és a Klopacskát sem érdemes kihagyni. A Nagyboldogasszony-plébániatemplomot a 13. században építették, míg a gótikus stílusjegyeket őrző Szent Katalin-templomot a 15. század végén. A város szívét azonban kétségkívül a Szentháromság tér csodálatos hangulata jelenti, s a régi házakat nézegetve szinte nehéz elhinni, hogy Szlovákiában vagyunk.

Körmöcbánya két dolog miatt ismert a köztudatban. Az egyik a pénzverdéje, amelyben 700 éve készítenek érméket, és a mai napig látogatható. Természetesen a különböző korokból maradt érmék is megtekinthetők. A másik a 13. századból fennmaradt ferences templom, benne a Lorettói-kápolnával, amely közismert zarándokhely. A kápolnában a mai napig őrzik az 1750 körül festett Mária-képet.

selmecbanya.jpg

A bajmóci kastély képekről, képeslapokról, festményekről és filmekből is sokak számára ismerős lehet. Nem csoda, hogy ez a romantikus stílusú épület sokakat megihletett, hiszen a látvány olyan, mintha mesébe csöppentünk volna. A látogatókat már a kastély bejáratánál meglepetés várja, hiszen megcsodálhatják a Felvidék legöregebb, mintegy 700 éves fáját, amely alatt Mátyás király is tartott országgyűlést, és hozott rendeleteket.

Kikapcsolódás a természetben

Ha jobban belegondolunk, a tűző nap csak a strandoláshoz szükséges. Minden más természetben végzett pihenési formához tökéletesen megfelel az idei szeszélyes nyári idő is. Felfedezhetünk barlangokat, túrázhatunk, vagy mondjuk csónakázhatunk. Aki aktív kikapcsolódásra vágyik, annak tökéletes programot kínál a Kis-Duna, amely mintegy 128 km hosszú, és számos vízi sportnak hódolhatunk a vizében. A Kis-Dunát teljes hosszában végigevezni többnapos program, így a sátorozást és a táborozást is be kell iktatni.

kis-duna.jpg

Ha pedig nem vagyunk merész sportemberek, de vonz minket a gyönyörű természet és mégis csónakázni szeretnénk, Tapolca bizonyul az egyik legjobb választásnak. A Balaton-felvidék a Felvidéktől amúgy sem esik messzire. A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel, teljesen véletlenül, túrázás közben. Tíz év múlva már a nyilvánosság számára is megnyitották. Európai ritkaság, hogy egy egész kisváros alatt olyan barlangrendszer terüljön el, amelyet meg is csodálhatunk. A barlang egy része gyalog is bejárható, de csónakázásra is van lehetőség a város alatt.

Túrázni Szlovákia gyönyörű hegyeiben is lehet, ám aki jobban kedveli a kevésbé meredek terepet, annak kiváló választás lehet például a Bakony rengetege. Mindkét helyen rengeteg vezetett túrához csatlakozhatunk, és kicsiknek, nagyoknak rengeteg programmal kedveskednek a szervezők.

Budapest, Szentendre

Budapestre mindig, minden évszakban érdemes ellátogatni. Az idén azonban a magyar főváros élményt jelenthet azoknak is, akik nem szeretik a nyüzsgő tömeget. A járvány miatt ugyanis szemmel láthatóan csökkent a turisták száma, így most zavartalanul tekinthetjük meg azokat a nevezetességeket, amelyeknél általában turisták tömege nyüzsög. Ha a hidakat, nevezetes épületeket, templomokat, tereket és szobrokat már körbejártuk, érdemes például a kiállításokat megtekinteni, hiszen Budapesten rengeteg múzeum és galéria között válogathatunk.

szentendre.jpg

Ha több napra látogatunk Magyarországra, és Budapesten már mindent megnéztünk, érdemes ellátogatni a negyvenpercnyire található, szomszédos városba, Szentendrére. A várost gyakorlatilag bármilyen közlekedési eszközzel megközelíthetjük, hiszen szinte össze van nőve Budapesttel. Utazhatunk HÉV-vel, mehetünk kocsival, de kerékpárút is összeköti a két várost, sőt akár hajóval is megközelíthetjük. Szentendre 1929 óta számít igazi művészvárosnak, amikor létrehozták a város művésztelepét. Máig rengeteg galéria és múzeum található itt, akárcsak a harmincas években, amikor a budapesti művészvilág Szentendrére járt alkotni, gondolkodni, ihletet meríteni. Nem csoda, hogy ezt a várost választották a kultúra központjának, hiszen elrendezése, színes épületei és a Duna közelsége már önmagában is inspiráló. Jogosan merül fel a kérdés, hogyan kerültek ezek a szokatlan, Magyarországra nem jellemző színes házak, szűk utcák és barokkos épületek Szentendrére? A város mediterrán kinézete a III. Csernojevics Arzén pátriárka által 1690 után letelepített szerb, dalmát és görög telepeseknek köszönhető.

Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.