2020. október 29., 07:45

"Ha csend van körülöttünk, megszólal Isten" - megjelent a Magyar7 legújabb száma

Ezzel a címmel közöl interjút Albán József katolikus pappal a Magyar7 legújabb, 44. száma.

„Nem szabad adaptálódni a félelemhez, a távolságtartáshoz, az arcnélküliséghez, az érintésnélküliséghez” – mondja többek közt a plébános, akivel B. Vida Júlia készített beszélgetést. Kolek Zsolt rovatvezető Vészfék a robogó vonaton címmel foglalja össze a kormány legújabb szigorú intézkedéseit, beleértve a hétvégi országos tesztelést is.

Három publicisztikai írást találunk a hetilapban.

Kövesdi Károly vezető szerkesztő Bajban a barátot címmel írt vezércikket, Haják Szabó Mária külpolitikai jegyzetében Párizs sötét utcáin járt gondolatban, és tett fel súlyos kérdéseket, míg Száraz Dénes Ahogy lehet címmel írt jegyzetet a közelgő mindenszentek kapcsán.

A hetilap gazdasági rovatvezetője, Matus Tibor az agrárpolitika módosítását elemzi az Európai Unió nemrégi döntései alapján.

magyar7_44

Az írás címe: A termelőtől a fogyasztóig. Az e heti lap témája: Vigyázzunk a mézesmadzaggal! Szerzője Somogyi Szilárd, aki a felvidéki magyarság szlovák pártok általi megosztásának elharapódzó gyakorlatát veszi górcső alá egy konkrét példán. Popély Gyula történész A cseh politika fordulatai a nagy háború alatt című tanulmányának második részét közli a lap.

A kultúra rovatban Pomichal Krisztián szerkesztő könyvismertetőjét olvashatjuk, míg Juhász Dósa János Dobos Lászlóra emlékezik, aki napjainkban lett volna 90 éves.

Élményolvasás Varró Danival, írja Virsinszky Tamás egy rendhagyó iskolai író-olvasó találkozóról Rimaszombatból, míg Lacza Tihamér kultúrtörténeti cikkében az Erdélyből Gömörbe költözött báró Kemény Gáborról ír megemlékezést.

A lap Tájaink rovatára ezúttal is a gazdagság jellemző.

Radi Anita Pozsony megye egyetlen magyar nyelvű szakközépiskolájáról ír. Kaszmán Zoltán tudósítása szintén iskolai témával foglalkozik, konkrétan a digitális oktatással. Ugyancsak egy iskolába látogathatunk el Bokor Klára révén, mégpedig a többszörös jubileumát ünneplő érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskolába.

Fábián Gergely a Kárpát-medence első honvédemlékműve feltárásánál volt jelen, míg Zsebik Ildikó a föntebb említett Dobos László hugával készített beszélgetést. Séta a Rozsnyói temetőben címmel közli a lap Fábián Gergely írását, míg Agócs Szvorák Emese a fülekpüspöki online szentmisék témáját járja körül. Cigányúton járva a címe Szomolai Andrea interjújának, aki Szomolai Tibort kérdezi legújabb könyvéről.

Új igazgatója van a komáromi Szinnyei József Könyvtárnak, tudjuk meg Nagy-Miskó Ildikó írásából, aki Fabó Máriával készített beszélgetést. A járvány ellenére, vagy éppen amiatt, rekordévet zárt a kurinci fürdő, írja tudósításában Virsinszky Tamás Rimaszombatból, míg Reczai Lilla a nyékvárkonyi Gézengúz focicsapat edzőjét mutatja be az olvasóknak.

magyar7_44

Jól enni – jól lenni – írja Szilágyi Orsolya dietetikus, tanácsot adva, mire ügyeljünk a táplálkozásunk során ősszel.

Ugyancsak a hideg közeledte ihlette Baán Szabó Ilona kertész írását, aki fázós dísznövényeinkről ír. Varga Róbert a kambodzsai építészet ezeréves gyöngyszemeit tárja elénk utazásának második részében, de olvashatunk a lap Kávézó rovatában Babos Kitti tollából a filmtörténet legismertebb kabátjairól, vagy arról, hogyan készítsünk sültpaprika-salátát télire, s Vas Gyula révén egy jókora Citroenbe is beülhetünk, persze, csak virtuálisan.

magyar7_44

A sportrovatban Rajkovics Péter írását olvashatjuk arról, hogy a koronavírus a sportolókat sem kíméli,

míg Rajkovics György azt járja körül, hogy milyen lesz (ha lesz) a jövő évi tokiói olimpia. Természetesen ezúttal is megtaláljuk a lapban a heti tv-műsort és sokak kedvencét, a keresztrejtvényt. A hetilap hátsó borítóján a nagyőri Szent Anna-templomot találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a postahivatalokban is megvásárolhatják a Magyar7-et!
Megosztás
Címkék