2020. április 19., 13:55

Ha az otthon veszélyesebb a koronavírusnál

A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében különösen fontos a karantén betartása és az, hogy otthon maradjunk. Sokak számára azonban az otthon korántsem jelent biztonságos helyet.

A nők elleni erőszak fogalma kiterjed az összes olyan nemi alapon elkövetett erőszakos cselekedetre, ami a nőnek testi, szexuális, lelki vagy vagyoni kárt okozhat. Ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni, a nőket a nemük miatt érő erőszakos tettet jelöli. Sokan kifogásolják a megfogalmazást, de ez a legkifejezőbb leírása annak, hogy a társadalomnak vannak bizonyos elképzelései a nőkről és a férfiakról, az ő képességeikről és szerepükről.

Ezek hatására a nők ki vannak téve a párkapcsolati és szexuális erőszak veszélyének, ahogy az emberkereskedelem és a rabszolgaság veszélyeinek is, magyarázza Barbora Burajová, a koordinációs és módszertani központ a nemi alapú és családon belüli erőszak ellen (KMC) főmenedzsere.

Szakemberek figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozás a családon belüli erőszak felerősödéséhez vezethet.

Mária Víteková, a bántalmazott nők számára fenntartott segélyvonal (Národná linka pre ženy zažívajúce násilie) igazgatója ennek kapcsán kifejtette, hogy amikor Szlovákiában bevezették az otthoni karantént, a segélyvonalukon lecsökkent azon nők hívásainak a száma, akik családon belüli erőszak áldozatai. Ugyanakkor az ún. harmadik személyek kezdték a telefonvonalat keresni, tehát olyan emberek, akik környezetében bántalmazott nő él.

Jelenleg ugyanis azok a nők, akik egy háztartásban vannak összezárva az erőszakos személlyel, nem tudnak a segélyvonalhoz fordulni anélkül, hogy ez számukra ne jelentsen veszélyforrást.

Ezért a már létező segélyvonalon kívül, amely a bántalmazott nők számára van fenntartva (0800 212 212), nemrég egy e-mail-címet is létrehoztak ([email protected]), ahová a nők üzenetet küldhetnek.

A jelenlegi intézkedések ugyanis megfosztották a bántalmazott nőket sok lehetőségtől, hogy segítséget kérjenek. A járvány idején, amikor folyamatosan össze vannak zárva egy házban a bántalmazóval, sokszor biztonságosabb írni, mint telefonálni, mondja Víteková.

A különböző válságok és természeti katasztrófák alatt megemelkedik az erőszak és a bántalmazások száma is.

Mindezt felerősítik az olyan további tényezők, mint az anyagi gondok vagy a létbizonytalanság. A kialakult válságok mélyítik a már létező egyenlőtlenségeket, a párkapcsolati erőszak éppen ezek eredménye, állítja Burajová. Arra nincsenek pontos adatok, hogy Szlovákiában milyen mértékben nőtt a családon belüli erőszakos esetek száma a kijárási korlátozások idején, de feltételezhető, hogy növekedni fog, állítja Burajová.

erőszak
A bántalmazott nők 

Az emberek sok esetben tévesen úgy vélekednek a bántalmazott nőkről, hogy passzív elszenvedői az erőszaknak. Ugyanakkor többen vannak köztük olyanok, akik aktívan keresik a lehetőséget arra, hogy saját és a gyermekeik számára biztonságot és védelmet biztosítsanak. Ezek a lépések azonban a nyilvánosság számára kevésbé láthatók.

Egy 2017-ben készített szlovákiai felmérés kimutatta, hogy a családon belüli erőszak a nők és a férfiak összes csoportját érinti: kortól, iskolai végzettségtől, nemzetiségtől vagy anyagi helyzettől függetlenül. Szlovákiában minden negyedik nő és minden negyedik férfi 15 éves kora után legalább egyszer megtapasztalta az erőszak valamilyen formáját, amelyet egy közeli családtag követett el. A családon belüli erőszak minden típusánál magasabb tendenciák mutatkoznak a nők esetében.

A különbségek a nők és férfiak között jelentősek a párkapcsolati erőszak esetében is. Míg a szlovákiai nők leginkább a partnerüktől szenvednek el bántalmazást, addig a férfiak esetében más családtag az elkövetője a családon belüli erőszaknak. A felmérés szerint a párkapcsolati erőszak a férfiak esetében a családon belüli erőszak 36%-át tette ki, a nők esetében ez az arány 73%.

Vajon a járvány idején „bátoríthatja” a bántalmazókat, hogy az országban különböző fennakadások vannak az egyes intézményekben, és kevésbé tarthatnak a felelősségre vonástól?

Víteková ezzel nem ért egyet. Kiemeli, hogy a rendőrség a járvány idején ugyanazokkal a hatáskörökkel rendelkezik, mint azelőtt. Továbbra is alkalmazható a bántalmazó kitiltása a lakásból, és a bántalmazott nő feljelentést tehet a rendőrségen. A bántalmazók ugyanakkor az áldozatok megfé-lemlítésére használhatják fel a járvány által kialakult helyzetet.

Jelenleg gondot okozhat a bántalmazott nő számára ideiglenes otthont találni, mivel az e célra létrehozott menedékházak a járvány miatt nem akarnak új klienseket fogadni. Víteková ezzel kapcsolatban ismertette, hogy ilyen esetben a helyi vagy városi hivatalhoz lehet fordulni az egyszeri pénzügyi hozzájárulás érdekében. A KMC igyekszik megszólítani a kompetens intézményeket, hogy a járvány idején szállást biztosítsanak a bántalmazott nők számára olyan hotelekben/panziókban, amelyek jelenleg zárva tartanak.

Burajová szerint

a menedékházak működtetése nem könnyű feladat a koronavírus-járvány idején.

A rendőrségnek jogában áll tíz napra kitiltani a lakásból a bántalmazót. A kitiltás ideje meghosszabbítható, ha a családi erőszak áldozata a bíróságnál távoltartási parancsot kezdeményez, és kéri a bántalmazó kitiltását a lakásból/házból. Így a nő időt nyer ahhoz, hogy biztonságban megoldást találjon saját maga és gyermekei számára.

Tények és tévhitek

Gyakori tévhit, hogy ha a nőnek tényleg rossz lenne, hogy verik, akkor nem maradna. A nők azonban gyakran szégyellik, hogy erőszak áldozatai lettek. Meggyőződésük, hogy kudarcot vallottak a kapcsolatban, ha nem rendezett a családi életük.

Ehhez a nőkkel szembeni társadalmi elvárás is hozzájárul, amely szerint a nők feladata a harmonikus családi környezet kialakítása.

Szintén tévhit, hogy a bántalmazás csak a problémás, rossz anyagi és szociális körülmények között élő családokban fordulhat elő. A családon belüli erőszak a társadalmi helyzettől, az iskolai végzettségtől és az anyagi helyzettől függetlenül fordulhat elő. Ezen faktorok azonban kihatással lehetnek arra, milyen mértékben válik láthatóvá az erőszak a környezet számára is.

A bántalmazás ugyanakkor azokat a gyerekeket és fiatalkorúakat is érinti, akiknek az otthoni agresszió elől szintén nincs hová menekülniük.

A KMC a bántalmazott nők gyermekeinek is igyekszik segítséget nyújtani. Ezek a gyerekek sok esetben éppen az iskolában tudtak regenerálódni, és támogatásra találni a barátoknál és a tanároknál. A járvány idején elvesztették ezt a lehetőséget, és jelenleg napi 24 órában veszélyes környezetben kell tartózkodniuk.  

A KMC célja védelmet és támogatást biztosítani a nők és gyermekek elleni erőszak áldozatainak. Mindehhez elengedhetetlen a közintézményekkel való együttműködés, és a különböző nőszervezetek bevonása, amelyek kellő tapasztalattal rendelkeznek a bántalmazott nők és gyermekeik specifikus igényeivel kapcsolatban. A megszólított szakemberek felhívják a figyelmet az Állítsuk meg az erőszakot! (Zastavme násilie) nevezetű kampányra is, amelynek célja az erőszak megelőzése, és az ezzel kapcsolatos információk tudatosítása.   

Megjelent a Magyar7 2020/15. számában. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.