Gyümölcsös bébiételt vont ki a forgalomból a DM

hirek.sk 2018. január 10., 14:55
BUDAPEST, POZSONY. Klórtartalmú tisztítószer-maradvány jelenléte miatt eper-málna-alma gyümölcsös bébiételt vont ki a forgalomból a DM üzletlánc - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán. A bébiételből Szlovákiába is szállítottak, így itt is lekerül a polcokról.

Az intézkedés a Babylove bio eper-málna-alma elnevezésű, 2019. július 5-i lejárati idejű, 190 grammos kiszerelésű sajátmárkás bébiételt érinti.   

A tisztítószer-maradványt a termék német ellenőrzése során mutatták ki, az esetről az áruházlánctól és a RASFF nemzetközi riasztási rendszeren keresztül szinte egy időben érkezett tájékoztatás a Nébih-hez - közölte a hivatal. A bébiételből Magyarországon kívül Szlovákiába, Ausztriába, Csehországba, Horvátországba és Németországba szállítottak.

Az üzletlánc az érintett terméket leszedte a polcokról és visszahívja a fogyasztóktól. A korábban megvásárolt termékeket a DM üzletei visszaveszik.   

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal felhívja a vásárlók figyelmét arra, hogy ne adják a bébiételt a gyerekeknek.

A visszahívást a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) is megerősítette. „A Közegészségügyi Hivatal minden regionális kirendeltségét arra kérte, végezzen ellenőrzéseket a DM szlovákiai üzleteiben, amelyekben ellenőrizni, illetve biztosítani kell az említett tervék kivonását a piacról” – közölte Ján Mikas országos tiszti főorvos.

Hozzátette, a termék még az üzletek polcain lehet, azt ajánlja a fogyasztóknak, ne vásároljanak belőle. A korábban megvásárolt terméket a vásárlás helyére vihetik vissza – mondta Mikas.

A közlemény szerint klórvegyület (klorát) elsősorban az előállítás során felhasznált klóros víz miatt fordulhat elő az élelmiszerekben. Az emberi testben a vér oxigénfelvételének képességét csökkenti, és hosszú távon megakadályozhatja a jód beépülését.

Forrás: MTI, TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS