cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. június 14., 14:48

Gyógyszerfüggő Szlovákia?

Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a fájdalomcsillapítók fogyasztása Szlovákiában. Meglepő módon nem a fiatalok azok, akik ezt a szokást sajátjukká formálták. Vajon kik nyúlnak automatikusan fájdalomcsillapítók után? Mi okozhat az emberekben akkora törést, hogy túladagolják magukat? A Pilulka gyógyszertár hálózat felméréseinek adataiból ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak.

gyógyszerfüggőség
Fotó: unsplash.com

A Pilulka gyógyszertár hálózat széles körű felmérése szerint Szlovákiában és Csehországban az emberek naponta vagy hetente többször is fájdalomcsillapító után nyúlnak. Az eredmények azt mutatják, hogy minden tizedik cseh és szlovák állampolgárt érint a túlzott gyógyszerfogyasztás. A mára már a gyógyszerfüggőség az alkoholfüggőség utáni második helyre került a legális drogok rangsorában. A szenvedélybetegek között a gyógyszerfüggők szélesebb csoportot alkotnak az illegális drogok fogyasztóinál is túlszárnyalják.

A felmérésből kiderül, hogy Szlovákia lakosságának 76%-a, tehát nagyjából a háromnegyede használ alkalmanként fájdalomcsillapítót. A gyógyszerfüggők 82%-a nő, vagy olyan személy, akik pszichés problémákkal vagy komoly anyagi gondokkal küzdenek" -

mondta Petr Kasa, a Pilulka csoport alapítója.

Hozzátette, hogy az adatok részletes elemzése azt mutatja, hogy a válaszadók 22%-a vesz be havonta többször fájdalomcsillapítót, vagyis ez a jelenség minden ötödik állampolgárt érint. Heti vonatkozásban ez azt jelenti, hogy minden tizedik szlovákiai lakos nyúl ilyen típusú gyógyszer után.

Vigyázzunk nagyszüleinkre!

Sajnos a fájdalomcsillapítók alkalmazása az idősek körében jócskán megnőtt.

A megözvegyültek 23%-a, az elváltak 14%-a használ fájdalmaik enyhítésére gyógyszert. Az idősebbek korosztályán belül is vannak különbségek, hiszen a felmérés alapján elmondható, hogy a gyógyszerfüggőségre a 65 év feletti szlovákiaiak a leghajlamosabbak.

Valószínűleg nem alaptalanok az előbb említett állítások, hiszen mint kiderült minden második nyugdíjas havonta többször a megengedettnél nagyobb mennyiségű gyógyszert vesz be.

idős pár
Fotó:  unsplash.com

Az anyagi problémákkal küszködőknek sem könnyű. Nyilvánosságra hozták ugyanis, hogy a felmérés résztvevőinek 34%-a havonta, hetente, sőt naponta is több alkalommal nyúl ilyen gyógyszerhez. Ezzel szemben a kellő megtakarítással rendelkezők 5%-a vallja be, hogy gyakran fogyaszt fájdalom csilapítókat.

Könnyű túladagolni

„A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók alkalmazása számos kockázattal járhat. Más orvosi előírás nélkül kapható gyógyszereknél, étrend-kiegészítőknél is hasonló a helyzet, mivel azok megfelelő adagolása mellett is előfordulhatnak mellékhatások, illetve felmerülhet a túladagolás lehetősége is" - figyelmeztet Jiřina Huthová, a Pilulka gyógyszertár vezetője.

Sajnos gyakran megtörténik, hogy a vásárló az ajánlottnál nagyobb fájdalomcsillapító adagot vesz be. A legrosszabb eset azonban az, amikor az emberek eltérő nevű, de azonos hatóanyagú gyógyszereket kombinálva használnak fájdalomcsillapítóként.

Tipikus példája ennek a paracetamolt tartalmazó gyógyszerek túladagolása, amely végső soron akár májkárosodással is járhat" - magyarázta Huthová.

gyógyszerek
Fotó:  unsplash.com
A függőség veszélye

A túladagolás mellett azonban fennáll a gyógyszerfüggőség kialakulásának veszélye is. Ez a magatartásforma néhány héten vagy hónapon belül is megmutatkozhat. Aleš Kuda addiktológus szerint az emberek legfőképp valamilyen krónikus betegség kezelése után hajlamosak beleesni ebbe a hibába. Nemcsak a fájdalomcsillapítók lehetnek negatív hatással a gyógyszerhasználók körében. Az altatók szintén kiválthatnak függőséget. Az álmatlanság és a szorongás kezelésére felírt gyógyszerek túlzott fogyasztás esetén éppúgy károsak, mint a fájdalom csökkentésére szánt opiátok.

„Az orvosok által felírt szorongás elleni gyógyszereket maximum 6 hétig ajánlott szedni. Ez a gyógyszer kizárólag akut esetekben alkalmazható"

- hangsúlyozta Aleš Kuda.

Szerinte az altatókra is ugyanez ez vonatkozik, jobbnak véli, ha hosszútávon természetesebb alapanyagú készítményeket alkalmazunk tüneteink enyhítésére.

Túlzott gyógyszerhasználat esetén kapcsolatba kell lépnünk a kezelőorvosunkkal, illetve fel kell keresnünk egy rehabilitációs központot. A szakemberek szerint megelőzésben a legnagyobb segítséget a család nyújthatja. „Ha felnőttként gyógyszer vagy alkohol után nyúlnánk, azt ne gyerekeink előtt tegyük" - tanácsolja Aleš Kuda.

Hozzátette, hogy a gyógyszerfüggőség kezelése eltér a többi szenvedélybetegségtől. „Nagyon fontos az éberség, sokkal inkább, mint az alkoholnál. Kutatások azt bizonyítják, hogy a gyógyszerfüggőségről történő leszokás folyamata hatékonyabb, ha hosszabb idő alatt megy végbe" - mutatott rá a szakember.

A cikkben tárgyalt felmérést a Pilulka gyógyszertár hálózat valamint Behavio kutatási ügynökség végezte el. A kutatásban 1000 főt kérdeztek meg szokásaikról.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.